Blog

03 okt / ‘De Kus’ en goedemorgen Twitterend Nederland

Ik zal u iets bekennen.
Ik durf de afgelopen weken amper de krant open te slaan.
En het 8-uur journaal mijd ik ook als de pest.

Nu ben ik al sinds m’n achtste een nieuwsjunk. Geen journaal dat ik oversloeg. TV 5, CNN, BBC World en later Al-Jazeera… Ik was aan de tv gekluisterd. De eerste oorlog die ik bewust meemaakte was de Bosnië-oorlog en toen Kosovo. Ik was respectievelijk zes en acht jaar. De Balkan is gevaarlijk, zo leerde ik.
Toen 9/11… Ik was net terug uit school en keek toevallig CNN op het moment dat het eerste vliegtuig de ivoren torens van het WTC raakte.
De bombardementen op Bagdad, m’n oom die euforisch opbelde toen Saddam Hussein uit z’n hol kwam gekropen, maar ook de Tsunami en Darfur, deden m’n nekharen overeind staan.
Maar nu, dames en heren, nu volg ik het niet meer.

Het leed in Japan, een zeker even grote catastrofe als de Tsunami is stil aan mij voorbij gegaan. De Arabische revolte is een gekte waar geen verslaggever of nieuwskijker wijs uit wordt. Wat gebeurde er ook alweer? Gigantische overstromingen down under? Aardverschuivingen in Rio? Overleden er deze zomer meer dan een half miljoen Somalische kinderen? Ik kreeg geheel tegen m’n zin nog meer mee van dat hemeltergende Griekenland (misschien moeten we  met z’n allen naar Lesbos gaan – redden we de Euro en ons humeur) dan van de verschroeide aarde in de Hoorn van Afrika.
“Nederlander wordt steeds pessimistischer” zo kopten de kranten de afgelopen weken. De Nederlander ziet het steeds minder zitten. Hij geeft z’n eigen geluk een lager cijfer en het landsgeluk een onvoldoende. Er zit een dalende lijn in. We zijn bang, de financiële crisis en de daaruit voortvloeiende rechtse snoeipartij maken ons onzeker. Het leven lijkt minder maakbaar. Eeuwige gouden bergen blijken veranderd in hoopjes stof. Het weer doet gek. De mensen ook.

Afgelopen weekend genoot ik van het Leids Ontzet. De stad was mooier dan ooit. Het weer prachtig, zomerser dan de mooiste zomerdag. Ik verspeelde m’n geld op de gigantische kermis (nog nooit zo’n grote gezien) en at pizza met wijn terwijl ik met m’n vriendin uit het raam hing en naar de twee-uur lange feestelijke optocht keek. De jongens aan de overkant van de straat stootten elkaar aan en zwaaiden ondeugend naar ons. Ik kuste m’n vriendin vol op de mond terwijl de stampvolle straat aandachtig meekeek. Het voelde als de kus van Alexander en Máxima.  Er werd hard geapplaudisseerd. Waarschijnlijk voor de jonge turnsters die met hun banieren zwaaiden, maar ik beeldde me in dat het voor ons was.

Vandaag sloeg ik heel voorzichtig de Volkskrant open. M’n oog viel direct op een hoofdartikel op de tweede pagina over het humeur van Twitteraars. Uit een groot internationaal onderzoek blijkt dat Twitteraars wereldwijd de dag vrolijk beginnen om vervolgens steeds pessimistischer en chagrijniger te worden.
Ik vind het niet gek met de constante news flow op de site van de blauwe vogel (isn’t it quite?).

Een foto van een overleden Somalische baby. Een stortvloed aan nieuwsberichten vanuit Libië en Syrië en tegelijkertijd stilte, men zwijgt over wat er echt gebeurd. Israël die aangeeft weer te willen onderhandelen, maar zonder ook maar een gebaar te doen, open gesprekken terwijl Jeruzalem afgelopen week aankondigde dat er buiten de grenzen van 1967 nog even 1100 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem zullen worden gebouwd. De hel breekt los, aldus de Pers. Als de Euro instort zijn we allemaal dak- en werkloos. Postzegels worden weer duurder, aldus NRC Handelsblad. Ik kan de prijsstijging niet meer bijhouden. Vanaf 1 januari 2012 betalen we 50 cent per brief. Dag brievenbus. Het Internationaal Strafhof begint een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Ivoorkust. Wie leest wat er in dat land gebeurd wordt misselijk – avondnieuws, dat is zeker. Afrika is te heftig voor het ontbijt. De Kamer is onterecht geïnformeerd over ProRail, dat eigenlijk AntiRail blijkt te zijn en ons allemaal de auto in wil helpen, maar oh nee, er staat file en wacht even we zijn nog steeds bang voor moslimextremisten. Of nou ja, in ieder geval Minister Opstelten die stelt dat Moslimextremisten buiten de landsgrenzen Nederland als een legitiem doelwit zien, vooral vanwege de door hen gevoelde islambeledigingen in ons land. Ik zou zeggen, neem preventief maatregelen en knikker die vreselijke PVV van het pluche.

Wat overblijft is een gevoel dat ‘ze’ ons allemaal dood willen hebben. Iedereen, alles, de multinationals die onze aarde uitzuigen, de bankiers die onze rekeningen plunderen (afgelopen weekend waren er anti-bank demonstraties in New York, Den Haag volgt 15 oktober), de fastfoodketens die ons vetmesten (maar nu in Denemarken de vettaks! Betaal €2,15 extra per kilo vet! Grote hamsteracties waren het gevolg, innovatieve belasting noem ik dit), de politici die elkaar voor rotte vis uitmaken (“doe eens normaal man,” was de meest gehoorde uitspraak tijdens dit ontzet) en nu ook nog de moslimextremisten want Al-Qaida mag afgelopen weekend weer een slag zijn toegebracht door de Amerikanen in Jemen (waarom ze Saleh niet meteen ook een kopje kleiner hebben gemaakt is me een raadsel) – het groene gevaar loert nog steeds, klaar om toe te slaan.

Mensen ik heb er genoeg van. Meer dan genoeg.
Ik ga voor een nieuwsvrije periode!
Maar blijf wel twitteren, vrolijk en wel, van 8 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s nachts, immer met een glimlach. Goedemorgen!
En nu snel naar het NOS 24..

4 Comments
 • Jan Hamer

  Sorry Monique, je bent niet goed op de hoogte blijkbaar. Je schreef: Israël die aangeeft weer te willen onderhandelen, maar zonder ook maar een gebaar te doen. Ik meende dat Israël als blijk van goede wil de Gazastrook terug gegeven heeft aan de Palestijnen en daarvoor beloond werd met tientallen raketten die door Hamas op de Israëlische burgers afgevuurd werden. En ook nu weer wil Israël wel vredesbesprekingen voeren, alleen de Palestijnen laten het weer afweten. Maar het schijnt in de mode te zijn anti-Israël te zijn, alleen jammer dat de mensen hun oordeel vormen op onjuiste feiten.

  Beantwoorden
  • Dr.R. Clavan

   Precies! Blij te zien dat er nog meer mensen zijn die niet de standaard lulverhalen lopen te herhalen dat Israel de vrede tegenhoudt en blablabla. Het zijn zoals altijd de palestenengooiers die de boel verzieken, die willen geen vrede want daar hebben ze geen belang bij. Nu krijgen ze een enorme berg geld van de EU en andere corrupte organisaties omdat ze ‘zielig’ zijn, op het moment dat de vrede uitbreekt vallen dan die gelden weg, dat willen ze niet.

   Beantwoorden
 • magda

  just ‘relax Monique-

  Beantwoorden
 • herbert tjoeng

  dag monique
  graag zou ik je in mijn radioprogramma [harderwijk FM] willen hebben
  over jouw muziekvoorkeur en het verhaal daarbij
  lijkt dat je wat???
  groet van herbert

  Beantwoorden

Geef een reactie