Blog

12 sep / De Grote Verkiezingsblog: Stem strategisch, stem op het midden

Vandaag is het zover. We mogen naar de stembus. Maar op wie stemmen we dan?
Nog nooit zijn er zoveel zwevende kiezers geweest. De strijd richt zich voortdurend om VVD en PvdA, met SP en PVV aan de flanken.
Volgens de jongste peilingen staat de VVD op zo’n 35-36 zetels. De PvdA schommelt rond de 34.

Veel stemmers zullen vandaag een strategische stem opbrengen. Maar wie echt strategisch wil stemmen brengt geen stem uit voor VVD of PvdA. Hij stemt op een van de kleinere partijen rond het midden. Dus CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Diederik Samsom (PvdA) heeft in eerste instantie zijn voorkeur uitgesproken voor een rood-kabinet. De voorkeur van de PvdA om samen met de SP te regeren (verder weggezakt in de peilingen maar nog steeds goed voor zo’n 21-22 zetels) is gedurfd maar weinig realistisch. De PvdA en SP hebben niet genoeg zetels om een rode-coalitie te creëren. Er is maar een partij die haar steun aan zo’n regering zou kunnen verlenen en dat is GroenLinks. Maar met hun wankele 4 zetels in de peilingen hebben zij niet genoeg mankracht een rode meerderheidscoalitie tot leven te werken (PvdA-SP-GroenLinks: +/- 58 zetels).

De VVD wordt waarschijnlijk weer de grootste partij. Maar levert zijd e premier? Rutte ligt onder druk als meest liegende politicus, aldus onderzoek van NRC Next Checkt. De harde bezuinigingen in de zorg zijn voor voormalige gedoogpartner PVV onaanvaardbaar. Sowieso zou geen enkele partij een nieuwe minderheidsregering van VVD-CDA en PVV accepteren (waaronder niet in het minst, de leden van het CDA zelf).

De grote strijd tussen VVD en PvdA lijkt uit te lopen op een enorme patstelling. Samen regeren, of toch weer een coalitie over (uiterst)rechts of (zeer)links.

Samsom wil liever niet met de VVD samenwerken. De mislukte Paars-plus onderhandelingen 2 jaar geleden en de ongenadige aanvallen van Wilders tegen Cohen (zonder ingrijpen van Rutte) heeft de relatie tussen VVD-PvdA compleet onderkoeld. De harde verkiezingsstrijd tussen de twee partijen zet de relatie verder onder druk. VVD-PvdA hebben samen +/-69 zetels. Daar moeten dus nog zeven zetels bij. D66 staat op zo’n 10 zetels. Wellicht net genoeg voor een Paars-light. Rutte gruwelt van Paars (een coalitie die Wilders volle munitie geeft om keihard oppositie te voeren en de VVD van binnenuit uit te hollen) en regeert liever met CDA (weer aan het stijgen in de peilingen en goed voor zo’n 12 zetels) maar dit zal de PvdA niet willen.

De stemmer kan maar één ding doen en dat is de kleinere middenpartijen steunen zodat we niet weer afstevenen op een maandenlange formatie en een minderheidsregering. Zo worden de flanken (PVV en SP) verzwakt en is er meer kans op een stabiele meerderheidsregering.

Dus CDA voor centrum-rechts.
D66 voor centrum-rechts of Paars-light.
GroenLinks voor een linkse coalitie of Paars-plus.
ChiristenUnie voor centrum-rechts of centrum-links.

Het wordt een spannende dag. Breng u stem uit! Stemmen is zelden zo belangrijk geweest.

4 Comments
 • peter

  Een duidelijke stellingname ! En opnieuw: duidelijk over nagedacht. Tegelijk een dwarse mening,en omdat hij onderbouwd is kan ik daar wel van genieten.
  Maar goed, er zijn heel veel afwegingen mogelijk waarom iemand zus of zo zou kunnen stemmen.
  Ik volg jouw analyse niet, maar vermoed wel dat er uiteidelijk wellicht door het midden geformeerd en geregeerd zal gaan worden.
  Maar dat zien we dan wel. Ik voel meer voor een kiesstelsel zoals in Israel, waar je ook gelijk de toekomstige premier kiest. Ik weet, dat zou vast niet alles oplossen, maar ik vind het de moeite van het proberen waard.
  Nu moeten we in Nl maar agwachten wat de landelijke politici er van bakken tijdens de informatie- en formatiefase voordat er een kabinet komt. En moeten wij als kiezers weer onze mond dicht houden..

  Trouwens, voor de duidelijkheid: ik heb vandaag SP gestemd. Voor het eerst in mijn leven. Vanwege de zorg. Al ruim 20 jaar worden door centrum-linkse en met name centrum rechtse kabinetten de voorzieningen voor gehandicapten en chronisch zieken steeds verder afgebroken. Willens en wetens. Door mensen die zelf gezond en rijk zijn en steeds opnieuw hun achterste afvegen aan gehandicapten en chronisch zieken. Voor mij is het basta. En de enige die ik daarin vertrouw is de SP. Dus vandaar..

  Beantwoorden
 • jack

  De kiezer heeft gesproken: Links (ik ook) heeft strategisch gestemd om te voorkomen dat die vreselijke Rutte premier wordt, rechts heeft strategisch gestemd om te voorkomen dat die vreselijke Samson premier wordt. Zodat Rutte vs Samson nu samen de meerderheid hebben en tot elkaar veroordeeld zijn.
  Leve de democratie!…kuch.
  (Volgende keer maar geen peilingen meer houden dus.)

  Beantwoorden
 • Peter

  Hi..hi..prachtig commentaar jack. Vooral dat “kuch”, dat doet het m helemaal.

  Beantwoorden
 • Ellen Konne

  STEM NIET OP DE D66.

  Het blijkt nu dat de D66 de grootste voorstander is geweest voor grootschalige immigratie uit moslimlanden!

  De D66 is een bijwagen van het PvdA. D66 is sowieso een uiterst schadelijke partij voor Nederland.
  Mensen die D66 stemmen, snappen niet dat D66 hun toekomst naar de bliksem helpt.

  D66, GL en PVDA geven jihadisten de kans om hier aanslagen te plegen door weg te kijken, de zaken te bagatelliseren, af te zwakken. Door ze te pamperen (uitkeringen) geven, moskeeën te bouwen. Den Haag slaapt of verliest zich in gehakketak wat uiteindelijk niets oplevert. Een ware horror scenario, D66 in de regering. Van de regen in de drup of eigenlijk zelfs andersom. Een partij die verraad de oppositie door de regering te steunen samen me de christelijke partijen die ook kunnen parasiteren voor eigen zaakjes. Politiek is gedegradeerd tot een vieze handel of zwendel. Werkende mensen en die hele leven gewerkt hebben zijn hier de dupe van. Nu nog door alleen binnenlandse schurken, straks onder Pechtold van de Europese.

  Pechtold verkoopt alles wat los en vast zit, en zelfs Nederland verkoopt hij voor een appel en een ei. Pechtold is de grootste en gevaarlijkste demagoog van het Binnenhof. En hij snapt ook nog steeds niet dat hij door de islamieten als een westerse christelijke hond wordt gezien! 

  Wie deze coalitie steunt is trouwens niets waard en zijn succesje is maar tijdelijk.

  D66 verwart en mixt gewoon wat begrippen, misleidt de mensen. En ieder die beweert dat de slachtingen, aanslagen en een aantal bloedige oorlogen van de afgelopen pak weg 25 jaar niets met de Islam te maken hebben hoort m.i. niet thuis in een landsbestuur. Dit houdt niet in dat alle moslims terroristen zijn, maar zij behoren wel tot een hele verkeerde sekte. Als we kijken naar het bloedvergieten wat de Islam teweeg brengt, kan dit niet tot een gewone godsdienst gerekend worden.
  In ca 1500 jaar heeft zich geen enkele mildere afsplitsing voorgedaan, sterker nog ze worden met de dag bloeddorstiger. Als Rutte, Samson en Pechtold weer schreeuwen: “Dit heeft niets te maken met de Islam”, dan zeggen we ook, Nederland is dit gedraai en gekonkel spuugzat.

  Door de D66 gesteunde regering Rutte gaf onlangs miljoenen euro’s aan de Moslimorganisaties! De gewone burger wordt tot de laatste door dit kabinet zeer nauwkeurig berekende cent zó uitgeknepen, het ideologische en glazentoren gebazel kent geen grenzen. 

  Iedereen kan waarnemen dat ons land als gevolg van het tot nu toe gevoerde immigratiebeleid langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Het gaat niet alleen om het geld. De immigratie (99% bestaat uit de moslims) in Nederland is qua aantallen extreem veel geweest en in een te korte periode. De Nederlandse samenleving is overspoelt met moslims. De grote steden lijken inmiddels bijna islamitische enclaves.
  Ons land gaat compleet naar de klote. We leven inmiddels in een schijn democratie: alles wat het volk wil wordt genegeerd en burgers bestempeld als groot gevaar voor burgers.

  Intussen gaat de ongecontroleerde islamitische volksverplaatsing door, jihadisten hebben vaste voet in Nederland…Het zal ons nog vele vele miljarden kosten, betaald door de hardwerkende mensen; vooral de jeugd van nu zal de gevolgen later ondervinden. De onderzoeken constateren somber dat Nederland reeds ten prooi is gevallen aan de Islam, en met de Frankrijk hetzelfde dreigt te gebeuren.

  Beantwoorden

Geef een reactie