Blog

13 mei / De Grieken zijn jaloers op hun Turkse buren

Om m’n drukke leven voor even te ontlopen boekte ik een last-minute naar de Egeïsche Zee. Ik verwachtte drommen naar Tzaziki en Ouzo-walmende toeristen, maar op het eiland Rhodos was het opvallend rustig. De honderden cafés en restaurantjes waren grotendeels leeg. De straten muisstil.
De uitslagen van de parlementsverkiezingen tonen een grimmig beeld in Griekenland. Radicaal-links en extreemrechts scoorden flink ten koste van de conventionele partijen. ‘Heb je het gehoord?’ vraagt de zeventwintigjarige Kostas, ober en trotse vader van een pasgeboren tweeling. ‘Die vreselijke zakkenvullers uit Athene hebben ons land verwoest en het volk in handen van de extremisten gedreven.’

Wehrmachthelm en neo-Nazi’s
De eens zo trotse Grieken zijn wanhopig en gefrustreerd. Bestolen door hun leiders en vernederd door Brussel wijken steeds meer kiezers uit naar de extreme flanken van het politieke spectrum. Hierdoor raakt het verscheurde politieke landschap steeds verder versnipperd en gepolariseerd.
In een winkeltje waar crucifixen en iconen worden verkocht kijkt een oud vrouwtje van 87 jaar oud met trieste ogen naar de televisie.
‘Het is voorbij,’ zegt ze verdrietig. ‘Nazi’s, ze hebben op de Nazi’s gestemd! Stelletje fascisten.’
Ze wijst naar een Wehrmachthelm die in het antiekwinkeltje op de grond ligt. ‘Die ga ik toch maar niet verkopen. Misschien heb ik hem nog nodig. Je weet nooit of er oorlog komt.’ De ironie dat juist een Duitse helm haar tegen Nazi’s moet beschermen lijkt haar te ontgaan.

Dragmadrama
Een groeiend deel van de Grieken wil nu zelfs de Dragma terug. De ober gooit z’n handen verwilderd in de lucht. ‘De Dragma, moet je nagaan!’ Kostas wijst naar de geelbruine bergen in de verte. ‘Aan de overkant kun je zelfs betalen met Euro’s, maar de Grieken willen hun koperen muntjes terug.’ Daar aan de andere kant van het blauwe water van de Middellandse Zee, op nog geen paar uur varen afstand, liggen de witte zandstranden van de Turkse kust.
‘De mensen worden door de populisten opgeruid. Ze hebben geen idee wat voor gevolgen het voor ons land zou hebben als we uit de Eurozone stappen; wegblijvende toerisme, hyperinflatie. Tegelijkertijd maakt de EU het iedere gewone Griek onmogelijk. We moeten maar inleveren en inleveren, er komt geen einde aan.’

Arme Grieken?
Hoewel de prachtige hotels en luxe resorts wellicht anders doen geloven hebben veel Grieken het moeilijk. De prijzen zijn vrijwel gelijk met die in Nederland maar de lonen liggen beduidend lager.
Met verbazing luister ik naar een conversatie tussen twee jonge Zweden en drie Griekse dienstplichtigen.
‘In Zweden kun je na drie maanden vrijwillige dienstplicht instromen in het vaste leger,’ leggen de twee hoogblonde toeristen uit.
‘En hoeveel verdien je dan?’ willen de Grieken onmiddellijk weten.
‘Niets, maar duizend euro per maand!’ De soldaten stoten elkaar aan en kijken verlekkerd. ‘Duizend euro, ongelofelijk! Dat is een heel goed salaris in Griekenland.’
‘De politici nemen precies die maatregelen die ze niet zouden moeten nemen,’ aldus Kostas die eigenlijk econoom blijkt te zijn. De ober heeft een mastergraad in economie en legt in vloeiend Engels de basisregels van de economische crisisbestrijding uit.
‘Ten eerste moet je als overheid investeren, niet bezuinigen. Ten tweede verlaag je de rente om particuliere investeringen aan te moedigen. En ten derde druk je geld bij. Maar Europa en de ECB doen geen allen’
Het zijn de gouden regels van Meynard Keynes.
Maar de investeringen blijven uit. En ook de toeristen blijven steeds vaker weg.

Jaloers op Turkije
‘Je kunt maar met één ding geld verdienen hier op Rhodos,’ verzucht Kostas die alleen werk heeft in het hoogseizoen. ‘De toeristenindustrie.’
‘En daar gaat het niet zo goed mee…’ merk ik voorzichtig op.
Kostas knikt gelaten. ‘De Turken hebben het beter aangepakt. Dezelfde muziek, hetzelfde voedsel en voor de helft van het geld zwem je in dezelfde zee.’
Griekenland verliest al jarenlang terrein. De eens zo populaire eilanden in de Egeïsche Zee moeten concurrenten tegen de spotgoedkope badplaatsen van de Turkse Riviera.
‘Maar Griekenland is niet de enige met problemen,’ herinnert Kostas mij resoluut. ‘Italië, Spanje, Ierland…. Deze crisis is nog lang niet over. Sterker nog, als Europa niet met een collectief actieplan komt zal de tijd worden teruggezet. Weet je,’ Kostas aarzelt even en vervolgt dan op iets zachtere toon: ‘Ik ben jaloers op de Turken. Zij hebben hun crisis al gehad aan het begin van dit millennium. Tussen 2000-2001 hadden ze het erg moeilijk daar. De Turkse regering besloot massaal in onderwijs, infrastructuur en de toeristenindustrie te investeren. Nu is de Turkse economie booming terwijl Griekenland en de rest van het Europese continent slechts verder afglijdt.’

Revolutie
Terwijl Kostas naar de kabbelende zee kijkt voorspelt hij nieuwe verkiezingen, het is een dag nadat de verkiezingsuitslag bekend is gemaakt. Hij had een vooruitziende blik. De partijen weigeren samen te werken. Elke formatiepoging mislukt. Voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barosso waarschuwde afgelopen weekend alvast dat als Griekenland zich niet aan de Europese bepalingen zou houden het land uit de Eurozone zal worden verwijderd. ‘Nu kan dit eigenlijk niet,’ merkt Kostas opgelucht op. ‘Maar je zult zien dat die gekken in Athene straks nog vrijwillig de Dragma invoeren.’
We staren weer naar de zee.
Kostas spreekt over de verloren generaties. Hij, zijn kleine kinderen, die voor de kosten op zullen moeten draaien. ‘Maar hier op Rhodos wonen we op een prachtig eiland. In Athene leven de mensen in getto’s waar het wemelt van de illegalen en criminelen. Daar is geen zee om in af te koelen.’
Hij snuift in de lucht. ‘De Arabische wereld is niet ver weg. Het broeit in de vieze starten van Athene. Er hangt een revolutie in de lucht. Ik ruik het.’

 

10 Comments
 • Jan Hamer

  Ik ben ook menig maal naar Griekenland geweest voor vakantie en heb daar ook kunnen constateren dat de Grieken steeds beter door hadden dat je aan toeristen goed kon verdienen. De eerste keer dat ik op Kos was betaalde ik 75 drachme voor een biertje, de laatste keer 700 drachme. Dan moet je ook niet verbaasd zijn wanneer toeristen uitwijken naar landen waar het goedkoper is.

  Beantwoorden
 • Cafer Inceoglu

  “Niet liegen, maar integer zijn”. Dat hebben de griekse politici nagelaten. Een lange termijn visie, een strategie om dat te bereiken. Bestaat het nog in het huidige politieke landschap ? Kijk naar Nederland waar 1,5 jaar geleden politieke waarden en normen overboord werden gezet, waar oude rotten uit de partij werden genegeerd om maar regeringspartij te kunnen worden. Misschien zijn dat wel uitwassen van de ‘fastfood’cultuur of de consumptiemaatschapij waarin behoeftebevrediging ‘instant’ moet zijn en niet uitgesteld kan worden. Waar de goeie deugden van vroeger als een appeltje voor de dorst ingeruild zijn voor kredieten en vooral uitgeven. En als het dan misgaat zegt iedereen “wir haben es nicht gewusst” en distantieert zich zoveel mogelijk van de boosdoener. Extremisme gedijt wanneer het economisch slecht gaat en de extremen hiervoor een zondebok kunnen aanwijzen. Voor griekenland is dit nu brussel. Waar heb ik dat toch eerder gehoord de afgelopen twee weken ? Waarom was het catshuis akkoord ook alweer mislukt ? O ja, omdat grote boze brussel…… Als je een verzekering afsluit deel je niet alleen in de lusten maar draag je ook de lasten. Laat griekenland lekker hun neus maar eens stoten, dan kunnen ze leren voor het vervolg. Het heeft geen zin om een kind voor alle mogelijke gevaren te beschermen en altijd maar zo snel mogelijk te troosten als het huilt. Niet als je wil dat het ooit eigen verantwoordelijkheid ontwikkelt. Merkel is goed bezig daarin.
  In Turkije zit gelukkig een premier die zich laat leiden door zijn waarden. Die durft te zeggen waar het op staat en er ook naar handelt. Niet alleen griekenland maar heel europa kan daar jaloers op zijn.

  Beantwoorden
 • Serdal

  “In Turkije zit gelukkig een premier die zich laat leiden door zijn waarden. Die durft te zeggen waar het op staat en er ook naar handelt. Niet alleen griekenland maar heel europa kan daar jaloers op zijn”

  De goede herder zet zijn leven in voor zijn schapen!!
  Gelukkig heeft de turkse bevolking zijn goede herder gevonden.En hoop dat TAYYIP ERDOGAN binnenkort een rolmodel wordt met turkije voor alle arabische landen en andere landen voor meer vredevolle leven op de aarde.

  Beantwoorden
  • peter

   Erdogan een rolmodel ???? als wat , absolute dictator, domme idioot.

   Dat je alleen al de gedachte hebt dat Erdogan een goed leider is en het goed voor heeft met zijn volk toont wel aan dat je ongelofelijk naiëf bent….

   Deze man is een Dictator en wat er in dit bericht staat is leuk, maar de straten in de hoofdstad van Turkije zijn momenteel ook leeg, In de grote winkelstraten lopen zo weinig mensen dat je ze op 1 hand kan tellen.
   Dit is allemaal omdat door het beleid van Erdogan het TOERISME WEG BLIJFT ….

   Erdogan heeft zichzelf de totale macht gegeven, hij zelf is onschendbaar maar ieder ander die dat was moest zo snel mogelijk van die status af en zitten nu in de gevangenis, net als vele journalisten die niks anders deden als hun werk.

   Jij denkt dat zoon coupe zo makkelijk te doorgronden is dat je zoveel 10 duizenden mensen in 2 dagen kan oppakken, en er dan zeker van zijn dat ze allemaal met de coupe te maken hadden en weten wat ze dan precies gedaan hebben.

   Nee dat bestaat niet, dit is een perfect voorbeeld van het opruimen van mensen met een andere mening om zo je dictatorschap aan te kunnen houden.

   EN als Erdogan zo geweldig is en het is zo prachtig in Turkije, GA ER DAN WONEN wtf doen al die Turken hier terwijl ze, Erdogan en Turkije helemaal het einde vinden…… WAAROM KOM JE DAN IN GODSNAAM DEZE KANT OP ???? omdat je het slecht had ? ja he …
   omdat je ouders iets verkeerd gezegd hebben waardoor ze nu niet meer veilig zijn??
   Had je een facebook bericht geplaatst met een grapje over Erdogan ?

   allemaal redens waarom mensen hierheen komen en ja ik weet er zijn er nog duizenden meer……

   Maar hou je mond als je gaat vertellen dat Erdogan en Turkije zo geweldig is en was, als dit waar was, was jij hier niet heen gevlucht …

   Jij denkt zeker ook dat Constantinopel op vredige wijze is ingenomen, en dat het voor die tijd all van de turken was …. Newsflash…
   Turkije is gekomen door de rooftochten van de Ottomannen, Constantinopel was een westerse stad.

   EN helaas is deze poort ooit doorbroken door de otto mannen, tot op de dag van vandaag is de ellende van dat besluit zichtbaar … pfff
   word wakker man.

   Beantwoorden
   • peter

    als hij echt zoveel kennis had over deze coupe en dat hij zelfs direct de aanstichter aan kon wijzen dan hadij dit voor die tijd ook geweten, of de coupe is een actie geweest van Erdogan zelf om zijn leiderschap te versterken door een reden te creëren waarmee hij idereen kon aresteren waar hij zelf bang voor was, zoals nu dus gebeurd is …

    Beantwoorden
   • Sedat

    Petertje petertje toch, doet het nog steeds pijn?? Auw! 1453 is het jaar van DE VEROVERING ISTANBUL!!!!
    Was ik maar een van de Sultan dan had ik gezorgd dat meerendeel van Europa Turks had gesproken. Oh nee ik maak een foutje, ik ben geen Nederlander maar een Turk. Dat kunnen wij gewoon niet. Als hele Balkan landen ruim 400 jaar onder Turkse heersing hebben geleefd dan kijk je heel raar op dat zij geen Turks spreken en geen moslims zijn toch. Bij Nederland en meeste Europese landen is dat niet het geval. Bijv Suriname, Zuid Afrika etc.. Is dat ook inburgeren???? Of heet dat assimeleren?
    Mijn advies is ook voor jouw dat je eerst je eigen geschiedenis goed doorneemt en daarna je eigen parlement en daarna je buurlanden en als laatst Turkije.

    Vergeet niet dat je zelf in een dictatuur land woont, niemand kies jouw koning of koningin. Denk daar maar eens over na.
    Petertje wakker worden jongen!!

    Beantwoorden
 • Sehir

  En toen werd het stil hier……..

  Beantwoorden
 • Busra

  Peter of hou je ook heet. Je kraamt totale onzin uit jongen.

  Deze man is een Dictator en wat er in dit bericht staat is leuk, maar de straten in de hoofdstad van Turkije zijn momenteel ook leeg, In de grote winkelstraten lopen zo weinig mensen dat je ze op 1 hand kan tellen.
  Dit is allemaal omdat door het beleid van Erdogan het TOERISME WEG BLIJFT ….

  Ten eerste hij is geen dictator. En ik was na de coup in Turkije en alle winkelstraten waren bomvol.

  Erdogan heeft zichzelf de totale macht gegeven, hij zelf is onschendbaar maar ieder ander die dat was moest zo snel mogelijk van die status af en zitten nu in de gevangenis, net als vele journalisten die niks anders deden als hun werk.

  Hoe kom je aan deze info? Hij is helemaal niet onschendbaar. Echt waar haaaal je dit vandaan. En het volk heeft op hem gestemd, en tijdens het referendum ook idioot. En er zijn genoeg journalisten die kritisch zijn over Erdogan, ze worden niet opgepakt. Pak maar een willekeurig turkse krant dan zie je wel. Journalisten die staatsgeheimen uitlekken, terrorisme steunen of spion zijn, worden opgepakt ja.

  Jij denkt dat zoon coupe zo makkelijk te doorgronden is dat je zoveel 10 duizenden mensen in 2 dagen kan oppakken, en er dan zeker van zijn dat ze allemaal met de coupe te maken hadden en weten wat ze dan precies gedaan hebben.

  De brein achter de coup is fethullah gulen, wat sowieso de enige kracht in Turkije was die dit zou kunnen doen, maar ook is het bewezen. Zijn aanhangers, meestal mensen in belangrijke functies, waren allang bekend bij de regering omdat de gulen-beweging geen onschuldige beweging is en een geheime agenda heeft. De mensen die zijn opgepakt, zijn voor een groot deel nog niet veroordeelt, het zijn verdachten

  WAAROM KOM JE DAN IN GODSNAAM DEZE KANT OP ???? omdat je het slecht had ? ja he …
  omdat je ouders iets verkeerd gezegd hebben waardoor ze nu niet meer veilig zijn??
  Had je een facebook bericht geplaatst met een grapje over Erdogan ?

  Even voor de duidelijkheid, facebook barst vol van de uitspraken tegen Erdogan, zelfs beledigingen.

  Maar hou je mond als je gaat vertellen dat Erdogan en Turkije zo geweldig is en was, als dit waar was, was jij hier niet heen gevlucht 

  Gevlucht..hahah Turken zijn in de jaren 70 hierheen gekomen als gastarbeiders, omdat Nederland daar zelf om vroeg, omdat ze te lui waren voor het groffe werk.

  Jij denkt zeker ook dat Constantinopel op vredige wijze is ingenomen, en dat het voor die tijd all van de turken was …. 

  Niks in de wereld is altijd al van 1 volk geweest. Turken hebben toen juist welvaart en tolerantie gebracht in die stad. Joden, christenen en moslims konden in vrede samen leven.

  Jij bent duidelijk een griekje die nog de pijn voelt van de Turkse klap tijdens de grieks-turkse oorlog, toen Grieken Turkije aanvielen, maar de Turken hun terugstopten in het gat waar ze vandaan kwamen.

  Beantwoorden
 • Daruman

  Nou. Ik ben 2 keer in Turkije geweest en nooit meer weer. Dit artikel is zo kort door de bocht. Voor de helft van het geld in dezelfde zee. HA. Wat een onzin.
  In Turkije ben ik keer op keer in aanraking gekomen met mensen die wat van je moeten, je proberen te bedonderen, en de levenstandaard is een stuk lager, een stuk minder gecivilizeerde mensen, wat je in alle lagen tot de politiek aan toe terug vindt. Het eten is tot op zekere hoogte hetzelfde, maar mijn ervaring met eten in Griekenland was niet alleen maar beter maar vooral schoner. De hotels in Turkije waren ronduit smerig. In een geval hebben we een hotel kamer gehad waarbij de hele badkamer beschimmeld was. Dat terwijl ik in de 15 keren dat ik naar Griekenland ben geweest zelfs in de 1+ sterren appartementen elke dag schoongemaakt werd en schone handoeken kreeg.
  Het is de algehele ambiance, cultuur en civilizatie die voor mij Griekenland een veel gemoederlijke land maakt waarin ik mij echt thuis kan voelen, in plaats van gemaakte gastvrijheid waarin mensen te overduidelijk geld verlangen koste wat het kost.
  Ja deze artikel is gemaakt voor studenten of mensen die simpelweg uiterst simpel een vakantie willen waarbij ze hun 50m2 zwembad of strand willen hebben en verder niks anders zien. Maar voor mij, iemand die veel reist en met de cultuur in aanraking kom, is Griekenland mijlenver voorop Turkije. Ik ben al eigenlijk niet meer naar Tukije te lokken vanwege mijn ervaringen, maar mijn vrouw heeft het al helemaal gehad en gezworen nooit meer voet te zetten in Turkije.

  Beantwoorden
  • Sert

   dan moet je ook geen goedkoop tokkie 3 ster plusje boeken mop

   Beantwoorden

Geef een reactie