Blog

28 jan / Dag van chaos in Egypte

Terwijl de internationale aandacht voor Egypte groeit, slaat de Egyptische overheid keihard toe tijdens de massale protesten op wat opnieuw een ‘Dag van Woede’ wordt genoemd. De protesten die op dinsdag 25 januari begonnen vinden vandaag een hoogtepunt met massale demonstraties in de Noordelijke Delta (Alexandrië, Sura, Sharqiya), de grote haven- en industriesteden (Suez en Ismalia) en de hoofdstad Cairo. Hart van de demonstratie vormt de hoofdstad, waar op Tahrir Square (plein van de vrijheid) na het einde van het vrijdagmiddaggebed (13.30) tienduizenden demonstranten samenstroomden om te protesteren tegen de regering van President Hosni Mubarak. Ook op het nabijgelegen Ramses Square wordt hevig gedemonstreerd, daar eisten aanhangers van de Moslimbroederschap het einde van de seculiere overheid en de oprichting van een islamitische staat. Vervolgens hebben de demonstranten zich door heel down town verspreid.

Hoewel de Koptische kerken zich terughoudend hebben opgesteld ten aanzien van de demonstraties en de katholieke kerk de demonstraties zelfs openlijk kritiseerde, wordt er toch melding gemaakt van christelijke demonstranten die samen met moslims op trekken in hun protesten tegen de regering.

De Egyptische autoriteiten hebben de demonstraties bij voorhand verboden en gebruiken alle tot hen ter beschikking gestelde middelen om de demonstraties te ontregelen en vroegtijdig af te kappen. Op donderdagavond werd al het sms-verkeer onmogelijk gemaakt. Vrijdagochtend bleek ook het mobiele netwerk en het internet platgelegd. Alleen de vaste telefoonlijnen bleven in werking. Het meeste nieuws van de protesten kwamen tot vrijdagochtend binnen via twitter en facebook – hoewel die sites al gedeeltelijk waren afgeschermd. Ook werden er filmpjes geplaatst op youtube. Dit werd vrijdag vrijwel geheel onmogelijk. Slechts een enkeling wist de communicatieblokkade te omzeilen. Hierdoor ontstond er tijdens de piek van de protesten (rond 14.00-16.00 plaatselijke tijd) totale chaos.

Voormalig hoofd van het International Atoomgemeenschap (IAEA) en Nobel-prijswinnaar Mohammed El-Baradei die speciaal voor de grote vrijdagdemonstratie naar Egypte was gevlogen, zou zijn opgepakt, dan weer vrijgelaten, meelopen in de protesten of juist in een moskee vastzitten. Uiteindelijk meldde persbureau Al-Arabiyya om 15:34 dat El-Baradei onder huisarrest is gesteld. Maar dit nieuws sijpelde maar langzaam door naar de demonstranten en de Westerse media. Binnen een uur na het vrijdaggebed was het centrum van Cairo ingenomen door demonstranten en veiligheidstroepen die een frontale aanval op elkaar begonnen. De politie schuwde geen enkel middel en schoot wild in het rond met traangas en rubberen kogels. Auto’s en autobanden werden door veiligheidstroepen in brand gestoken om blokkades van vuur te creëren. Pantservoertuigen reden in op de menigte om de massa uiteen te drijven. De Zes-Oktober brug die volgestroomd was met demonstranten werd hardhandig ontzet. Rond 17.00 zette de Egyptische overheid op meerdere plaatsen het leger in om de demonstranten weg te jagen. Tanks rijden nu door de straten van Suez en Cairo.

Verschillende ministeries werden bestormd, ook werden (en worden) gebouwen van de regeringspartij in brand gestoken. De overheid heeft een avondklok ingesteld, maar demonstranten trekken zich daar vooralsnog weinig van aan. Rond 18:40 meldde Reuters 410 gewonden. Ondertussen gaan de demonstraties onverminderd door. Media rapporteren dat in verschillende steden schoten zijn gehoord. In Alexandrië zou het leger juist partij voor de demonstranten hebben gekozen. Veel blijft tot op heden onduidelijk. Aan begin van de avond zou President Mubarak een televisietoespraak geven. Maar op het moment van schrijven heeft die nog niet plaatsgevonden.

Het leger heeft vooralsnog de controle niet weten te winnen. In een laatste toespraak van Hillary Clinton heeft de VS de regering van Mubarak in duidelijke taal laten weten zo snel mogelijk concessies naar de demonstranten te doen en zo laten zien dat zij de eisen van het volk serieus neemt. Mubarak heeft zich sinds het uitbreken van de demonstraties afgelopen dinsdag nog niets laten zien. De volgende 24 uur kunnen als cruciaal worden beschouwd voor het standhouden van Muburak’s regeime.

Klik hier om een live-stream van de demonstraties op Al-Jazeera te bekijken

Geef een reactie