Blog

24 aug / CREATIEF SCHRIJVEN IN BOLO

Ben jij één van die één miljoen Nederlanders boven de achttien die actief schrijft en ergens diep verscholen in een onzichtbare map op je laptop een manuscript hebt verborgen? Fantaseer je ook over werelden ver weg, of ben je verwonderd over het leven dichtbij en zit je eigelijk vol verhalen die allang eens op papier zouden moeten worden gezet? Of ben je je vaste baan en dagelijkse sleur meer dan zat en droom je van een creatieve carrière, of hobby op z’n minst, waarin je je eigen artiest kan zijn? Schilder, acteur, zanger of straatdichter? Dan is het tijd niet langer te treuzelen, vrezen of aarzelen, maar de stoute schoenen aan te trekken aan de slag te gaan!

CREATIEF SCHRIJVEN is geen standaard schrijfcursus waarin je met valse beloftes verleid wordt veel geld neer te leggen, je verteld wordt dat iedereen kan schrijven en dat met de juiste inzet en discipline je toekomstige boek vanzelf als warme broodjes over de plank zullen gaan. Het is een cursus waarin je je eigen hart induikt, je verborgen dromen en talenten oprakelt en daarmee aan de slag gaat. We gaan op zoek naar (creatieve) barrières die je belemmeren je artistieke talent tot uiting te brengen. We gaan ook schrijven, heel veel zelfs. Niet over de dingen die je al weet – zoals de meeste schrijfcursussen je zullen leren – maar over wat je zou willen weten. Een avontuurlijke ontdekkingsreis waarbij geen idee of stijl te gek is en interdisciplinariteit de norm voert. Schrijven anno nu is immers niet het doorspitten van een duizend-pagina tellende Bijbel, maar evengoed een verhaal bij een foto en een spoken word performance op youtube.

Deze cursus is voor iedere deelnemer die een creatieve boost zoekt op werk- of relationeel vlak. Hoe vertel je een verhaal? Hoe breng je je dromen, idealen, ideeën onder woorden? Hoe breng je kunst en schoonheid aan in je dagelijkse bestaan? Welke angsten, onzekerheden en barrières houden je tegen om te schrijven? Schrijven helpt iedereen verder in het leven – of je nu kunstschilder, manager of huismoeder bent. Wanneer je in staat bent beelden en verhalen in woorden te vangen ben je niet alleen in staat om je gevoelens beter onder woorden te brengen, een nieuw product aan de man te brengen of je kinderen beter op te voeden, maar ontwikkel je ook een enorme mensenkennis. Door je in te leven met je fictieve personages verhoog je ook je inlevingsvermogen met en nieuwsgierigheid naar de echte personages op straat.

Schrijven als echte therapie dus. Met hopelijk mooie verhalen en te gekke teksten als eindproduct. En natuurlijk ook de vraag: hoe word je nu gepubliceerd 🙂

Ter inspiratie vindt de cursus plaats in de bruisende wijk Bos en Lommer, in de immer levendige Nieuwe Boekhandel van Monique Burger. Omringd door boeken en verhalen zal Mounir Samuel (voorheen bekend als Monique Samuel) je meenemen op een artistieke reis – bestemming onbekend.

Vijf donderdagavonden in september en eerste week oktober – 17.00-19.00 (3/9, 10/9, 17/9, 24/9, 1/10). De Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg 227, 1055 DT Amsterdam.

Opdrachten en huiswerk, plus cursusmateriaal worden digitaal voorgelegd.

Max. aantal deelnemers 10. Prijs: E15,- per avond, contant te voldoen bij aanvang.

Mounir Samuel is een van de meest gerenommeerde jonge auteurs en journalisten van Nederland. Hij schreef een groot aantal boeken in zeer uiteenlopende genres, van journalistieke non-fictie, tot young adult en spoken word. Hij won tweemaal de El-Hizjra literatuurprijs voor jong literair talent en verschillende prestigieuze journalistieke prijzen. In januari verschijnt zijn nieuwe roman Zetá bij Uitgeverij De Geus. In het najaar van 2014 reisde hij naar New York om daar creative writing aan de befaamde Gotham Writiers Academy te volgen. Hij nam zijn inzichten en ideeën mee terug naar Nederland en verwerkte deze tot een geheel eigenzinnige cursus, specifiek gericht op het Nederlandse taalgebied. Hierbij liet hij zich inspireren door literatur en performance art uit Zuid-Europa, Sub-Sahara Afrika, India en de Arabische wereld, hiphop en urban black poetry slam.


Meld je aan via info@moniquesamuel.nl

Voor alle aankomende evenementen, check: https://www.mounirsamuel.nl/evenementen/.

1 Comment
  • Fathi Mourali

    Bevestiging van mijn deelname op 3 september.

    Beantwoorden

Geef een reactie