Blog

06 sep / Caribische vluchtelingencrisis

Dushi, ik zeg je, ze komen hier gewoon met bootjes aan!’ De buschauffeur schudt haar hoofd. ‘De rijken vliegen, maar de armen gaan met krakkemikkige bootjes de zee over.’

‘Vluchtelingen hier op Curacao?’

‘Ja, illegalen, migranten, vluchtelingen, er komt van alles deze kant op.’

De buschauffeur begint aan een lange lijst.  Nummer één zijn de Jamaicanen. Op hun eigen eiland verdienen ze nog geen dertig dollar per week. Dus trekken ze massaal naar Curacao om in de bouw of de schoonmaak te werken. ‘Ze blijven hier soms wel twaalf jaar. Tot ze genoeg geld hebben. Dan gaan ze terug en vragen een visum aan. De politie probeert hen wel te grijpen, maar ze rennen gewoon weg. Ik ken een vriend die twee keer zijn auto aan de politie heeft verloren. Zodra ze hem op wilde pakken liet hij gewoon zijn auto staan en rende er vandoor.’

Evengoed is haar vriend Jamaicaan. ze blijkt niet de enige. Antilliaanse mannen hebben een slechte reputatie op hun eiland. De vrouwen die ik ontmoet zijn allemaal getrouwd of in een relatie met een Jamaicaan en willen niets van hun mannelijke eilandgenoten weten.

Maar de zogeheten vluchtelingen dus. Met de toenemende politiek-economische crisis en geweld in het Zuid-Amerikaanse Venezuela, dat recht voor de stralende witte zandstranden van de Nederlandse Antillen ligt, komt er gestaag een vluchtelingenstroom op gang. Venezuela ligt op nog geen twee uur varen afstand van Curacao, of dertig kilometer van de kust van Aruba. Dat laatste eiland zag het eerste kwartaal van dit jaar bijna 38.000 meer Venezolanen het land binnenkomen dat hetzelfde kwartaal van 2014. De meeste proberen op een toeristenvisum illegaal te verblijven. ‘Er zijn enorme tekorten in Venezuela, dus vliegen de rijke Venezulanen hierheen. Ze blijven twee tot drie dagen en doen gelijk voor een maand aan boodschappen. Ze kopen de schappen leeg. Maandverband, tampons, baby-melk, alles wordt door hen ingekocht en wij hebben geen voorraad meer op dit eiland. De armen proberen hier te blijven en werk te vinden.’  Ze schudt haar hoofd.

Eerder dit jaar meldde zich bij de vreemdelingenpolitie voor het eerst één vluchteling op Curacao. De 26-jarige Syrische Aktham Abu Fakher. Het eiland wist zich er geen raad mee. Door het ontbreken aan asielwetgeving, werd hij zonder pardon in de gevangenis gegooid. De Nederlandse regering wil niets van het asielbeleid van haar eilanden weten. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag noemt het vluchtelingenprobleem op Curaçao opmerkelijk genoeg een probleem van een “ander” land. Maar nu er een gestage stroom Venezolanen richting de eilanden trekt, wordt een gecoördineerd vluchtelingenbeleid toch nodig.

Deze column verscheen in de Groene Amsterdammer.

Geef een reactie