Blog

14 nov / Boek van de Week (Ware Woorden)

Youp van ’t Hek is een waar kunstenaar. Van cabaret tot ontroerende liedjes, van toneelstukken tot keiharde komedie. Maar Youp schrijft ook columns. Onde rmeer voor NRC Handelsblad en Hollands Diep. En die columns worden elk jaar voor de feestdagen uitgeven. De tel ben ik een beetje kwijt. Volgens mij is nu al de zestiende of zeventiende jaarlijkse bundel verschenen. Hoe dan ook, Youp’s columnboekjes gaan als warme broodjes over de toonbank. Een leuk cadeautje en een ideale manier om terug te blikken op het afgelopen (anderhalf) jaar.

De bundels beginnen meestal met columns van vorig jaar zomer (2009) en lopen door tot begin september (2010). De ene na de andere (verwaterde) actualiteit passeert in sneltreinvaart terwijl je het als lezer maar allemaal over je heen laat komen (‘Was dat toen?’ ‘Hè?’ ‘Oh ja!’ ‘Hahaha’).
Youp’s columns zijn grappig, ironisch, boos. Het leukst zijn ze wanneer Youp echt verontwaardigd is. Dan verzint hij de mooiste termen en komt hij met de meest lachwekkende woordenstromen (je hoort hem als een bezetene tikken!). Bescheiden is Youp niet. En een blad voor de mond nemen doet hij ook niet. Waarom zou hij ook? Hij is Youp en iedereen houdt van Youp. En als je niet van hem houdt… Nou, dan lijdt je gewoon een gebrek aan humor (aldus Youp).
Soms zet Youp wel iets teveel z’n tanden in een onderwerp .Zoals de bankencrisis bijvoorbeeld. Gerrit Zalm, Nout Wellink, ze krijgen het allemaal zwaar te verduren. Maar Dirk Scheringa (alias de Wognumse Woekeraar) is toch wel het meest de pineut. Op zulke momenten wordt Youp wel een beetje vervelend.
Niemand wordt gespaard, van ‘Trix’ tot de ‘Pedopaus’, ze moeten er allemaal aan. Maar er is gemeende verontwaardiging en een ongelofelijk gevoel voor gerechtigheid dat door deze woede heen schemert. En dat ontroert dan weer. Want Youp is ergens ook wel heel erg lief.

Maar Youp moet vooral scherp zijn. Scherp en keihard. Dat kan hij en dan ook nog eens razendsnel en vliegensvlug, van het ene onderwerp na het andere, van de ene naam, na de andere, zodat hij in een oogwenk het nieuws van twee weken tot een verhaaltje van 600 woorden heeft teruggebracht.

Goed, praten over grapjes is leuk. Maar leuker is natuurlijk om ze ook te lezen. Dus bij deze een kleine greep fragmenten…

Uit de column ‘Kiplekker’ over misstanden in iPhonefabrieken, penicillinekippen, uitbuiting, Jan Peter Balkenende (u kijkt zo lief) en de verkiezingen:

‘Een gezonde Hollandse boer zegt: ‘Mensen vreten toch de goedkoopste kippen! En daarbij hoef je dan minder naar de dokter. Een goede soepkip staat gelijk aan een stevige antibioticakuur.’ Nog even en je kan niet meer tegen de dokter zeggen dat je je kiplekker voelt!

Uit de column ‘Blije vrijheid’ over geen vrouwenvoetbal in Ajax, het recht op vrijheid, clubjesgedrag in Nederland en geen vrouwelijke invloed in de SGP:

‘De vrijheid van vereniging is toch het hoogste goed in onze democratie? Als een stel potten een club opricht van linkshandige lesbiennes, die in hun vrije tijd rechtshandige biologische yoghurt willen kloppen, dan moeten ze die club oprichten. Ik wil daar geen lid van worden. Ik haat yoghurt, zeker als die ook nog eens rechtsdraaiend is.’

En in ‘Missel’ over ja, ja, de wereldberoemde gemiste wissel (van Kramer…)

‘De Nederlandse Spoorwegen zijn sponsor van onze olympische ploeg en waar ging het mis? Op de wissel! En de viermansbob is niet eens vertrokken. Symbolischer kan het bijna niet. De NS betaalt mee omdat ze aan imagoverbetering willen doen. Lief hè?’

Zijn er minpuntjes. Ja, natuurlijk zijn er minpuntjes. Maar die mogen de pret niet drukken. Youp is gewoon leuk en als je hem niet leuk vindt dan… heb lijdt je gewoon aan gebrek aan humor J

Klik hier voor meer informatie en bestelmogelijkheden

Geef een reactie