Blog

01 dec / Boek van de Week (Ik ben niet bang)

Drie boeken heb ik al verslonden van Niccolò Ammaniti. Na enige aarzeling ben ik toch aan z’n vierde boek begonnen. Drie Ammaniti’s in één jaar tijd is wel wat veel. Maar Ik ben niet bang is geen gewone Ammaniti.

Ik ben nietIk ben niet bang bang is de beste Ammaniti. Een van z’n dunnere boekjes, dus dat kwam goed uit want ik kom in het studiewerk. Voor Ik ben niet bang maakte ik echter graag wat tijd vrij. In de zinderende zomerhitte van Zuid-Italië gebeuren vreselijke dingen. De armoede drijft de mensen tot gekheid. Gelukkig houdt één jongetje z’n verstand bij elkaar, al eindigt dat voor hem zeer noodlottig.

Meer wil ik niet zeggen, want het plot is ijzersterk en vraagt erom gewoon gelezen en ontdekt te worden.
Interessant om te weten is dat Ik ben niet bang door Gabriele Salvatores verflimd is en in 2000 is bekroond met de Oscar voor beste buitenlandse film.. De film zag ik eerder dan het boek, wat het boek slechts mooier maakte. Met de aardkleurige beelden van de film in m’n hoofd, werden de beschrijvingen van de allesverlammende hitte nog sterker.

Anders dan in de meeste andere boeken van Ammaniti is er in dit verhaal maar een vertelperspectief, wat de rust en de kracht van het verhaal ten goede komt. Prachtig rijgt Ammaniti de zinnen aan elkaar: ‘Net toen ik Salvatore bijna had ingehaald hoorde ik mijn zusje schreeuwen. Ik draaide me om en zag haar verdwijnen, kopje onder in het graan dat de heuvel overdekte.’

Ik ben niet bang is een prachtig verhaal dat ontroert en het leed van Zuid-Italië sterk in beeld brengt. Een 8!


Klik hier voor meer informatie en bestelmogelijkheden

1 Comment
 • Jarne

  Toen ik het boek las, had ik ook het gevoel dat ik het voor mij zag….
  Ik was mee met het verhaal. Ik kon mij inleven in de gedachten van de jonge Michele.
  Het einde was enigszins verrassend, ik had meer iets verwacht dat de ouders van Michele uiteindelijk wroeging zouden krijgen.
  En dat die ontvoering beter zou aflopen en niet dat Michele slachtoffer zou worden.
  Dat was wel een onverwachts einde…
  Ik ben nieuwsgierig om nu ook eens de film te zien…

  Beantwoorden

Geef een reactie