Blog

19 apr / Boek van de Week (De Tolk)

‘De Tolk’ is een autobiografische roman en tegelijkertijd een aangrijpende aanklacht tegen de mensheid.
Her verdriet van Soedan gaat diep.
De tolk van Darfur
Na ‘Slavin’, het vreselijke relaas van Mende Nazer, een Nuba-meisje uit Noord-Soedan dat haar hele stam verloor en als slavin in Khartoum en Londen eindigde en ‘Wat is de Wat’ van Dave Eggers over de lost boys van Zuid-Soedan (begin jaren ’90 werden circa 2 à 3 miljoen christelijke Zuid-Soedanezen vermoord, de jonge jongens bleven alleen achter) las ik nu ‘De Tolk’ over Darfur.

Soedan lijdt en bloedt. Geen Afrikaan – moslim of christen – is veilig voor de hebzuchtige regering in Khartoum.
In een land van toenemende droogte en constante concurrentie om landbouwgrond rukken Arabische milities en regeringstroepen op, oude banden tussen Arabische en Afrikaanse stammen verstorend.
Het gevolg is wellicht de langstdurende genocide ter wereld, die in feite sinds de onafhankelijkheid van Soedan in 1956 in meer en mindere mate voortsleept. Van 1955 tot 1972 woedde er een hevige burgeroorlog, in de jaren ’80 was er veel onrust gerelateerd aan (olie)geweld in het Zuiden en in de jaren ’90 en ’00 piekt het geweld in zijn ergste vorm(en). Het gevolg: miljoenen doden, gewonden en ontheemden. Het land en zijn volk(en) is voor het leven getekend.
Dorp na dorp wordt platgebrand, vrouw n a vrouw verkracht, man na man vermoordt en kind na kind tot slaaf gemaakt.
Waterputten worden vergiftigd, mijnen geplaatst, vuile bommen gegooid en vruchtbare aarde wordt verschroeid. Soedan zal nooit meer zijn wat het geweest is.
Ondertussen weigert de internationale gemeenschap te handelen en wordt Soedan door corrupte Afrikaanse en Arabische regeringsleiders ingedekt. Niet het minst door Egypte… dat, zo blijkt, een cruciale rol speelt in oprukkende Egyptisch-Arabische boeren die inheemse Afrikanen het leven zuur maken.
Als de internationale gemeenschap niet snel handelt, is het te laat en blijft er slechts een droge woestijn over – bewoond door Arabieren die (zoals Daoud Hari voorspelt) uiteindelijk elkaar de kop afhakken.
‘De Tolk’ is een aangrijpend verhaal dat mij kippenvel en tranen gaf.  Daoud Hari werkte als tolk voor journalisten en NGO’s en heeft de ergste verhalen naar de buitenwereld gebracht. Zijn broers en neven pakten de wapens op, maar hij streed met woorden. Prachtige, ontroerende en schrijnende woorden.
Dit boek moet iedereen lezen. Laat de wereld niet langer doof zijn voor de Soedanese stammen en volken die systematisch worden verdreven en zelfs uitgeroeid.

Fragment:

‘Als ik ervan uit mag gaan dat er een soort vriendschapsband tussen ons bestaat, mijn vriend de lezer, dan wil u vragen om er eens aan te denken dat er, terwijl ik dit vanavond schrijf, er waarschijnlijk ook terwijl u dit leest, nog steeds mensen in Darfur vermoord worden en er nog steeds mensen in de kampen er slecht aan toe zijn. De wereldleiders kunnen dit probleem oplossen en de mensen van Darfur kunnen terug naar huis als de leiders merken dat er over de hele wereld mensen zijn die dit zo erg vinden dat ze er met hen over praten. Dus als u er de tijd voor hebt kunt u dat misschien doen. Want het heeft gen zin om risico’s te nemen voor krantenartikelen als de mensen die ze lezen vervolgens geen acatie willen ondernemen.’
Daoud Hari – januari 2008


Klik hier voor meer informatie en bestelmogelijkheden

By Mounir Samuel in Boeken Tags > , , , ,
1 Comment
  • Jiska

    ‘Wat is de wat’ (Dave Eggers) gaat ook over de oorlog in Soedan, een erg mooi/heftig boek!

    Beantwoorden

Geef een reactie