Blog

26 sep / Boek van de Week (De lotgevallen van de familie Meijer)

Het is een pil, een dikke pil. De lotgevallen van de familie Meijer houdt me dan ook al weken bezig. Zijn boek lees je niet even in een dagje uit, hoewel je dat wel zou willen. Want Charles Lewinsky schrijft als geen ander en neemt je mee door de vooroorlogse Europese geschiedenis alsof hij er zelf bij is geweest.


Over kle
Het lot van de familie Meijerine dingen schrijft hij. Kleine gebeurtenissen, misverstanden, menselijk leed en geluk, maar daarmee vertelt Lewinsky ook de grote verhalen. Van de Frans-Duitse oorlog, de Eerste Wereldoorlog, de Pogroms, de Dreyfus-affaire en de opkomst van het Communisme. Maar bovenal vertelt hij het grote en met name tragische verhaal van de Joden in Europa, eens met zovelen, nu haast verdwenen. Door de Zionistische droom verdreven, door het Nazi-regime uitgeroeid.
De titel zegt het al, we volgen in het boek de lotgevallen van de familie Meijer. Een gewone en tegelijkertijd uiterst eigenaardige familie, met adoptiekinderen, afvalligen en mannen die in het midden va
n de nacht op de stoep staan om nooit meer te verdwijnen. Hilarisch is het verhaal vaak. Hilarisch en absurdistisch. Maar ook pijnlijk. Het antisemitische zit zo diep en is zo subliem vervlochten dat het moeilijk is om te geloven dat het niet zo was. Regelmatig ben je als lezer dan ook gechoqueerd. Hoe heeft het zover kunnen komen? Hoe hebben mensen het kunnen accepteren, kunnen participeren, zo slepend zo racistisch kunnen zijn? Het gaat geleidelijk, heel geleidelijk. Het begint bij een grap en eindigt bij de grote moord, de ontzagwekkende moord op zes miljoen Joden.

Zo ver gaat het boek niet. Het stopt voor 1940. De lezer denkt verder, de lezer denkt door. En moet zich bewust zich er van bewust zijn, ook anno 2010 ligt 1940 op de loer.

Klik hier voor meer informatie en bestelmogelijkheden

Geef een reactie