Blog

23 mrt / Boek van de Week (The Israel Lobby and US Foreign Policy)

De Israëllobby is wellicht één van de mest besproken boeken op het raakvlak van politicologie en de internationale betrekkingen. In dit controversiële maar uiterst boeiende boek, proberen de twee wereldberoemde politicologen John J. Mearsheimer en Stephen M. Walt de rol van dThe Israel Lobby and U.S. Foreign Policye Israël lobby op het buitenlands beleid van de Verenigde Staten vast te stellen. Daarnaast onderzoeken de auteurs de gevolgen van de Amerikaanse steun voor Israël op de politieke stabiliteit van de regio .
Steun voor Israël wordt vaak verdedigd als een morele zaak of als in strategisch belang voor de VS. Mearsheimer en Walt tonen in dit boek aan dat onconditionele steun voor Israël, vaak contraproductief is voor zowel de Amerikaanse belangen in eigen land als ook de Amerikaanse (en daarmee ‘Westerse’) belangen in het Midden-Oosten.
Mearsheimer en Walt richten zich voornamelijk op de invloed van de Lobby op Amerikaans buitenlands beleid en de negatieve gevolgen voor Amerikaanse belangen. Hoewel niet duidelijk wordt hoe groot de invloed van de Lobby precies is, wordt wel duidelijk dat de Israëllobby in alle lagen van de samenleving aanwezig is en haar invloed uitoefent. De auteurs beargumenteren dat de Israëllobby niet alleen schadelijk is voor de Verenigde Staten maar ook voor Israël zelf, maar op de lange termijn zelfs het voorbestaan van Israël zelf in gevaar zou kunnen brengen. Volgens hen zou de positie van Israël

‘(…) een stuk florissanter zijn geweest als de Verenigde Staten hun financiële en diplomatieke macht hadden aangewend om Israël ervan te overtuigen te stoppen met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, en in plaats daarvan Israël hadden geholpen bij het creëren van een levensvatbare Palestijnse staat in die gebieden.’

Hoewel Mearsheimer en Walt zich teveel op de invloed van de Lobby focussen en daarmee de invloed van andere belangrijke actoren tekort doen, is dit boek een echte eye-opener. De Amerikaanse onvoorwaardelijke steun voor Israël gaat elke maat te boven en is haast onbegrijpelijk, juist ook omdat Israël zo slordig met internationale regelgeving en de Amerikaanse belangen in de regio omspringt.

Klik hier voor meer informatie en bestelmogelijkheden

Geef een reactie