Mounir Samuel
 

Politicoloog, auteur, opiniemaker, performer en journalist.

 
Mounir Samuel voorheen bekend als Monique Samuel (Amersfoort, 30 september 1989), is politicoloog, opiniemaker, publicist en auteur van Egyptisch-Nederlandse afkomst. Zijn vader is geboren en getogen in Cairo. Tijdens de 18-daagse volksopstand in Egypte begin 2011 maakte hij naam als Midden-Oostendeskundige en jongste opiniemaker van Nederland. Samuel publiceert in verschillende landelijke kranten en maandbladen. Na een carriere als fly-in correspondent Midden-Oosten, en Noord-Afrika schrijft hij vooral over sociale revoluties, maatschappelijke veranderingen en minderheden-issues. Met zijn reisverhalen en reportages won Samuel respectievelijk de Dick Scherpenzeelprijs Aanmoedigingsprijs voor grootste buitenland journalistiek talent van Nederland en Vlaanderen (2012) en de Lira Correspondent Prijs voor jonge correspondenten (2015).
Hij is een fervent blogger en volger (o.a. over zijn transitie en die socio-politieke gevolgen van een afwijkende gender-identiteit) en heeft negen boeken op zijn naam staan waaronder Mozaïek van de Revolutie- een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten (2012), Dagboek van een zoekend christen, (2013) Dansen tussen golven traangas (2015) en zijn recente debuutroman Liefde is een rebelse vogel (2016). Verschillende titels werden bekroond en/of voor grote prijzen genomineerd. Zijn reisverslag door het Midden-Oosten, Mozaïek van de Revolutie vormde uiteindelijk de basis voor zijn VPRO documentaire de Vrijheid van Tahrir: de Revolutie van de Jeugd (2013). Op zijn dertiende werd bij Samuel de erfelijke oogziekte de Ziekte van Stargardt gediagnostiseerd. Hierdoor ziet hij ook met bril slechts acht tot tien procent.
Hij worstelde op jonge leeftijd al met zijn gender en geaardheid, volgde des gevolgd jaren aan therapie om te “genezen”, trouwde met een man, maar scheidde in 2011 en tekende zijn moeizame strijd met geloof, familie en cultuur op in de blog met beide benen uit de kast die door de media massaal werd opgepikt. Samuel studeerde politicologie aan de Universiteit Leiden en UC San Diego en volgde daarnaast bijvakken in Amerikaans buitenlands beleid, defensiestudies, geschiedenis van het Midden-Oosten en islamologie. In 2012 haalde hij de Master of Science-degree na afronding van de tweejarige post-initiële master International Relations and Diplomacy aan de Universiteit Leiden (in samenwerking met het Instituut Clingendael). In het najaar van 2012 volgde hij met succes de CoolPolitics masterclass buitenlandjournalistiek waarvoor hij Oeganda bezocht. In mei 2015 deed hij de opleiding tot NLP practitioner en motivational coach.
“Snel, slim, irritant, grappig en sexy.
Mounir Samuel is een man naar mijn hart.”
 

Theo Maassen

 
De Kleurrijke Prijs

Tijdens de uitreiking van De Kleurrijke Lijst op 29 oktober 2012 in het MC Theater in Amsterdam ontving Mounir Samuel “de Kleurrijke Prijs” vanwege zijn openhartigheid, activisme en maatschappelijke betrokkenheid. Het rapport luidde als volgt: “Volgens de redactie van De Kleurrijke Lijst is Monique Samuel de personificatie van verandering, lef en vrijheid van meningsuiting. Door haar weblog, haar boeken en haar media-optredens is zij de heldere stem voor veel vrouwen die door een transitieperiode heen gaan. Door haar coming out, haar mening over de val van Mubarak en haar analyses over de revolutie in het Midden-Oosten is zij een voorvechter van vrouwenemancipatie en steekt zij haar mening over internationale ontwikkelingen en vrouwenrecht niet onder stoelen of tafels. Zij verdient volgens de redactie deze kleurrijke stimuleringsprijs omdat zij een voorbeeld is voor elke kleurrijke vrouw met een mening over zichzelf en de wereld.”

Toen de revolutionaire opstand in Egypte in 2011 begon werd Samuel (toen nog Monique) vanwege zijn kennis en kunde van het Midden-Oosten een graag geziene gast in de verschillende media. NRC Handelsblad plaatste hem op nummer 1 van nieuwe Midden-Oostendeskundigen. Zijn eerste televisiedebuut maakte Samuel echter al op zeventienjarige leeftijd in een diepte-interview door Andries Knevel in het programma ’t Elfde Uur. Zijn publieke coming-out, eerst van zijn afwijkende seksuele geaardheid als bi-culturele christen (2011) en later met betrekking tot zijn afwijkende gender-oriëntate (2015) brak de taboes en maatschappelijke opvattingen over over religie, geaardheid, en gender-rollen open. Zo leidde de uitzending van 24u met… waarin hij bij Theo Maassen te gast was tot nieuw begrip en grotere aandacht voor transgenders en queers in de Nederlandse samenleving.

Voor zijn bijdrage aan het maatschappelijke debat won hij de Kleurrijke Prijs (2012). Met zijn young-adult roman Dansen tussen golven traangas tourt hij langs middelbare scholen in het hele land, waar hij concepten als vrijheid, identiteit en ongelijkheid bespreekbaar maakt. Samuel doceert als gastdocent regelmatig op hoge scholen en universiteiten en adviseert NGO’s, maatschappelijke instellingen, gemeentes en ondernemingen die meer willen doen aan minderheden-vertegenwoordiging, evenredige representatie en zichtbaarheid.

Mounir Samuel verzorgt lezingen, trainingen, workshops, stand-up comedy, spoken word, debatten en presentaties in en buiten Nederland.
Meer weten, of Mounir Samuel boeken voor een lezing? Stuur een mail via het contactformulier.

© Foto’s Jeroen Hofman, 2015

X