Blog

29 okt / Arm Soedan

Even was het flink onrustig in de hoofdstad van het vergeten landje Soedan.
Doden en gewonden na de uitbraak van demonstraties op dinsdag 24 september. De onrust en het geweld hield een paar dagen aan, toen hield de gestage stroom aan berichten op.
De rust lijkt weer hersteld en de wereld is Soedan weer vergeten.

Directe aanleiding was de plotselinge prijsverhoging van benzine en diesel.
De bestaande subsidies waren volgens President Omar al-Bashir niet langer houdbaar.
In een land waar het officiële inflatiecijfer rond de 30 procent schommelt en de daadwerkelijke inflatie tussen de 40-50 procent wordt geschat, voelen de ruim 3 miljoen inwoners dergelijke maatregelen direct in hun portemonnee.

Soedan verloor miljarden aan olie-inkomsten toen Zuid-Soedan twee jaar geleden onafhankelijk werd en over 75 procent van de olievoorraden beschikking kreeg. Het land is berooid na decennialange oorlogen, uitbuiting en onderdrukking. De berichten van Al-Jazeera suggereerden dan ook dat de onrust om meer draaide dan de hoge kosten van basisbehoeften. Afkeer van het continue mismanagement, geweld en religieuze onderdrukking zouden ook belangrijke oorzaken zijn. Toch is de voorzichtige stroom berichten over protesten en demonstraties weer gestokt.

Onwillekeurig denk ik aan de Soedanese kunstenaarsgemeenschap die ik de afgelopen maanden in Cairo ontmoet heb. Ze zijn jonge getalenteerde moderne dansers, hiphoppers, rappers en beeldend kunstenaars wier ouders Soedan zijn ontvlucht wegens het repressieve islamitische regime. Ze waren fervente tegenstanders van de Egyptische ex-president Mohammed Morsi.
“Soedan wordt al tientallen jaren geregeerd door Moslimbroeders,” zo leerden ze mij. “Je wilt niet weten hoe erg het is.” Weten doe ik het inderdaad niet. Soedan is vergeten en zonder olie, nog financieel onaantrekkelijk ook.

 

 

Geef een reactie