Blog

09 mei / Amerikanen zijn wel gek

Ooit achtten de Amerikanen het wijs de mujahadeen te steunen om zo een tegenwicht te bieden aan de Russische opmars in Afghanistan. Opgetogen bewapende Washington radicale gekken die geen enkele dankbaarheid kennen dan voor de marteldood te sterven.

De Amerikanen dachten slim te zijn, maar de Sovjets trokken niet terug of de eerdere weldoener kreeg een klap in het gezicht. Het WTC stortte ineen en de halve westerse gemeenschap werd een twaalf jaar lange oorlog in gesleept met tienduizenden doden en duizenden nieuwe geradicaliseerde gekken als gevolg.

Helaas denken de Amerikanen vaker slim te zijn. Zo initieerde de CIA een coup tegen de Irakese koning om een of andere Saddam Hussein in het zadel te helpen. Een monster werd aan de macht gebracht en opnieuw werd de halve westerse wereld een oorlog in gesleept waarin niet alleen 100.000 (burger)doden vielen maar de facto een eind kwam aan een land en beschaving die teruggaan tot het begin van de tijd.

Afghanistan en Irak zijn maar een paar voorbeelden van de torenhoge stapel mislukte coups, desastreuze coveroperaties en catastrofale politieke allianties van het Wilde Westen.

Helaas denken de Amerikanen nog steeds slim te zijn. Daarom antwoordde Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op de vraag van een jonge EU-trainee trots dat de politieke koers in het Midden-Oosten draait om “partnerschappen met de gematigde krachten zoals Jordanië en Saoedi-Arabië.”

De VS denkt haar belangen veilig te stellen en de chaotische situatie in de Arabische wereld te kunnen controleren door samen te werken met een verlicht despoot en een knettergek koningshuis dat vrouwenonderdrukking een goddelijke taak vindt, andersdenkenden en andersgelovigen het hoofd afhakt en radicale bewegingen steunt. Waren de Amerikanen maar wat slimmer, dan zouden ze weten hoe vreselijk dom ze zijn.

4 Comments
 • Magdy Ramzy

  In arabisch zegen wij “yeslam bo2ek ja Mounira!! Het betekent dat je hebt zo gelijk. De Amerikanen ook samen met de Britten zijn de oorzaak van alle allende in het Midden Oosten.

  Beantwoorden
 • Durendal

  Waarom zijn ze dom? Vanuit hun perspectief doen ze het goed.Amerika is na Israel het meest gevreesde en gehate land in de regio.Dat betekent dat als er democratische regeringen zouden zijn in het Midden-Oosten de VS daar geen rol van betekenis meer zou spelen.Dus steunen ze dictators.De bevolkingen in het Midden Oosten hebben ook niet veel op met neo liberaal economisch beleid.Ze willen zelf hun industrie ontwikkelen ipv Amerikaanse/Westerse produkten te kopen.De Amerikanen zien de extreme Islamisten als tegenhanger van het seculier Arabisch nationalisme.Nee je hebt het mis ze zijn juist erg slim de eigen bevolking beschermen tegen terrorisme heeft geen hoge prioriteit voor de machthebbers in de VS (zij met vermogen en dus de macht).

  Beantwoorden
 • Durendal

  Je kunt er overigens een hoop van leren,als Amerikanen bijvoorbeeld de term “stability” gebruiken dan bedoelen ze onderdanigheid aan Washington niet stabiliteit.Of als ze de “international community” gebruiken bedoelen ze Washington en ieder land dat het met ze eens is,niet de feitelijke wereld als zijnde de meerderheid van de mensheid.

  Beantwoorden
 • gerritvl

  Het is wel goed geweest van de Amerikanen dat ze WO II tot een einde hebben gebracht. Dat heeft hen bij velen geliefd gemaakt. Maar daarna hebben ze zich het recht aangemeten om de hele wereld te regeren. En daardoor is de liefde intussen wel bekoeld.
  Als ze nu eens zouden beginnen om zich niet meer met alles en iedereen te bemoeien, en vervolgens het voorbeeld te geven om de wapenindustrie te ontmantelen ……
  Oei, dat is zeker wel erg naïef van mij?

  Beantwoorden

Geef een reactie