Blog

04 jun / Als de zon over onze hoofden schijnt

Als de zon over onze hoofden schijnt

De zon komt op in het Oosten en gaat onder in het Westen. Zij kiest niet. Over alle volkeren schijnt zij.
Ik droom van een moment waarin de grenzen tussen Oost en West zullen worden opgeheven.  En de muren die door angst en onbegrip gebouwd zijn, door de handen van liefde en verzoening zullen worden afgebroken. Wij zijn allen kinderen van de zon. Wij leven allen in haar licht.
Om 14.00 uur, wanneer de zon op haar hoogste punt staat, is er geen Oost en West. Dan is er slechts de weldadige warmte van haar heldere stralen.
Ik, lid van generatie T (de generatie die opgroeide in tijden van statelijk Terreur en mondiaal Terrorisme. Generation Terrified), hoop in generatie B te veranderen.
Mijn tienerjaren werden gekenmerkt door het 9/11-ABC. De A is van angst voor de vijand en van Amerika de grote satan, de B is van Bush de cowboy die Irak ontzette, van Bin Laden the most wanted man on earth en van Bouyari die dacht dat Theo van Gogh een schaap was en misschien ook wel een beetje van Ali B, de C is van covert actions die het Westen uitvoert tegen jihadstrijders in Jemen en Afghanistan en van de cellen die home grown terrorists bij elkaar brengen zodat ze aanslagen op ons kunnen beramen, de D is van dreiging aangegeven in codes en kleuren zoals oranje en rood, de D is ook het gevolg van dit alles, namelijk de dood….
Maar als lid van generatie B, maak ik mijn eigen vredes-ABC. Met daarin de B van begrip en broederschap. De B van bruggenbouwer.
Het azuurblauwe water van de Middellandse-Zee moet worden overbrugd. Van Gibraltar naar Casablanca en van Athene naar Istanbul, dienen bruggen van vrijheid te worden gebouwd. De oude generaties, vastgeroest in de tijd en blind voor de nieuwe realiteit, zal dit niet kunnen bewerkstelligen. Het zijn wij, de jongeren die het moeten doen. Het zijn wij, de jongeren van Dam en Tahrir, die verder moeten kijken dan de provinciale landsgrenzen, die naar andere boodschappen moeten luisteren dan die van nationalistische angstretoriek. Het zijn wij, zonen en dochters van de zon, die de wereld moeten laten zien dat er geen Oost en West is – maar slechts 14.00 uur. De zon die boven ons is en over ons allen schijnt.

(Bovenstaande is een fragment uit mijn essay voor de bundel ‘WTF! Opgroeien na 9/11′ die begin september zal verschijnen)

No matter if you are black or white
Or have a caramel-flavored colored skin
No matter if you are from here
Or an alien from I don’t know where
No matter if you are like me
Or a little different, like the most
We are all one people
God’s rainbow people

No matter if you are straight or gay
Whatever the people say
I don’t care from where you from
But I care for who you are
No boundaries or stamps define us
We are all one people
God’s rainbow people

What makes the West the best
What makes us to leave the rest
Maybe I’m a little blue
But I know that I and you
Connected and united
We are all one people
God’s rainbow people

Bekijk ook onderstaande clip van de Black Eyed Peas. Zelden zo’n bemoedigend en energiek lied gehoord. who is our enemy? Niemand dan wijzelf.

 

3 Comments
 • Ovtp

  14:00uur geen oost en west
  Two times seven ?
  The clock struck eleven
  Something new under the son .
  When three become one
  There are eons of peace to come.

  Beantwoorden
 • Jan Hamer

  De zon staat niet om 14:00 op haar hoogste punt, eigenlijk zou het 12:00 moeten zijn, maar er is enige afwijking.

  Beantwoorden
 • Roland

  De zon is een favoriet symbool van imperialisten van de Japanners tot de Britten met hun rijk waar de zon nooit onderging.
  Ik lees jouw verhaal ook op zo’n manier een ongezonde behoefte om “Het Westen’ het Midden Oosten in te rommelen alsof het Midden Oosten zit te wachten op Westerse interventie.Wat ze willen is juist dat wij ze met rust laten.Zou ook eens leuk zijn dat mensen in het Midden Oosten hun eigen toekomst bouwen op de manier die zij wenselijk achten zonder dat er allerlei buitenlandse invloeden en belangen spelen.
  Arabieren zijn inmiddels zo murw geslagen dat ze werkelijk kijken naar Westerse mogendheden alsof wij in staat zijn al hun problemen op te lossen.Dat is nu wat een eeuw van Westerse overheersing in die regio heeft bereikt. De mensen zijn mentaal gekrompen tot een zielig hoopje mens, kinderen die angstig omhoog kijken naar de grote machten die niets goeds brengen en dat nog nooit gedaan hebben.
  Nee , wat het Midden Oosten nodig heeft is een muur. Een hele hoge muur waarachter de volkeren in de regio hun eigen wereld kunnen vormgeven, waar problemen gecreëerd met het opsplitsen van de regio door de Britten,Fransen,en Amerikanen na WW1 worden verwerkt en gecorrigeerd.Een eeuw van zelf ontwikkeling en onderzoek.De vraag is of wij ze dat gunnen of niet ik vrees van niet.

  Beantwoorden

Geef een reactie