Blog

26 mrt / Allemaal nét mensen

De vier jaargetijden van Vivaldi zijn weer helemaal terug van weggeweest. Na het euforische begin van de Arabische Lente, een broeierige Arabische Zomer, de onstuimige Arabische Herfst zijn we volgens velen nu in de donkere Arabische Winter beland.
Democratie gaat niet over een dag ijs. Zeker in een regio dat sinds de oudheid geregeerd is door farao’s en keizers, sjahs en sultans. En dan zijn er de islamisten. Moslims die voor Allah een politieke rol zien toebedeeld. ecennialang onderdrukt, gemarteld en vermoord door regimes die wij in het Westen graag in het zadel hielden, grijpen zij nu hun kans om de met bloed, zweet en tranen bevochte dromen werkelijkheid te laten worden.
Ze vormen de laatste hobbel, horde en hindernis richting een democratischer pluriform stelsel waarin islamitische partijen weliswaar een rechtmatige plek krijgen, maar niet langer met fraude en intimidatie alle politieke macht op kunnen eisen.

Het is makkelijk jij-bekken als het om rare enge mensen ver weg gaat. We zien ze schreeuwend met baarden, gesluierd met kinderen op de arm, we zien alles behalve de waarheid en denken te weten hoe zij denken, hoe zij voelen, en dat dat heel anders is dan wij.

“Het zijn net mensen,” zoals de titel van Joris Luyendijks roemrijke broek luidde. Ja nét… maar nét niet helemaal.

Terug naar de echte mens dan maar, wij, hier in Nederland. Helaas wil het hier ook maar niet met de lente vlotten. We lachen spottend om global warming, maar de snerpende kou bewijst juist dat de klimaatverandering onmiskenbaar is. De seizoenen vervagen. De winter wordt natter en kouder, in de zomer regent het en vallen de bladeren van de bomen. Mei is augustus. December april. Dag Elfstedentocht, tot nooit meer ziens. Het kan vriezen of dooien, maar een heerlijke Hollandse waaibomendag? Martin Brils rokjesdag? In geen tijden meer gezien.

We mopperen op het weer maar niemand die eens bezorgd naar de lucht kijkt. Zich afvraagt hoe dat moet straks. Als de kinderen groot zijn en de kleinkinderen spelen in een bevroren zandbank, mondkapjes voor, drie lagen kleding tegen een overdosis UV.

Het is crisis, de politiek praat over miljarden of het dropjes zijn. Zelfs het H-woord is niet heilig meer. Onderwijs, gezondheidszorg, sociale zekerheid, alles gaat op schop. Lang leve de privatisering, de megabanken en überbedrijven, too big too fail, too inhuman to longer understand… Laat ze alsjeblieft omvallen, laat het systeem omklappen, voor we allemaal nog maar nét mensen zijn… Nummertjes. Cijfertjes. Winstmarges. Collectieve bezuiniging.

Trek nog maar een extra dikke trui aan, het kan een lange winter worden.

* Aanstaande donderdag ligt de nieuwe Groene Amsterdammer in de winkel met als coverstory “de doorbraak van de islamitische illusie” een 6-paginatellende analyse over Moslimbroeders en Salafisten, geweld en vreedzame demonstraties, politiek vuurwerk en machtsmisbruik, de grote vragen en kleine antwoorden van de situatie anno nu.

2 Comments
 • harry

  Helaas zal er nog heel veel bloed door de eufraat, tigris en de nijl stromen voordat de mensen die alleen maar willen zorgen voor hun familie de vrijheid zullen krijgen waar ze naar verlangen.
  Wat hier West-Europa betreft, we hebben het allemaal zelf gewild, we konden allemaal een hypotheek krijgen, die we niet terugbetalen, geld lenen voor vakantie`s etc, etc,etc.
  En nu is het geld op, of gestolen en nu is leiden in last, zoals op Cyprus.

  Beantwoorden
 • brigitte(fatma)mamakids

  help,t is wachten tot het leger gaan ingrijpen?maar hoelang wacht je voor ;een pitbull die niet los laat?het gaat slecht met egy en in egy,maar dat wisten jullie al,alleen is t toch anders als je hier woont,de dreiging,de ontvoeringen t is niet leuk meer.
  ga voooral door met je blogs meid<toppie.

  Beantwoorden

Geef een reactie