Blog

22 mei / Allah en Jezus in een hiphop song

Allah en Jezus in een hiphop song

Toen ik zo’n 16 jaar oud was struinde ik bijna dagelijks de platenzaken van Amersfoort af. Meestal zocht ik naar Wereldmuziek. Zo leerde ik de Algerijnse ster Cheb Khaled kennen, de Senegalese zanger Youssou N’Dour en de Spaanse flamencogroep Gipsy Kings.

Ik luisterde ook veel hiphop en rap. Ik was opgegroeid met muziek uit de roaring sixties en coole eighties, maar in m’n tienerjaren werd het tijd voor wat agressiever spul.
Op een dag kwam ik een CD van Outlandish tegen. Ik vroeg de winkelbediende om de plaat op te zetten en pakte de grote koptelefoon.
Na de eerste klanken was ik direct verkocht.
Outlandish is een Deense muziekgroep uit Kopenhagen. Ze zingen in het Engels en Spaans en hadden enkele jaren geleden een aantal grote hits zoals een cover van Aicha en het liedje Walou. Maar er valt over deze groep van drie rappers veel meer te zeggen. De een is Pakistaan, de ander Marokkaan en de derde Hondurees.
Twee zijn moslim en de ander is katholiek.
Ze mixen muziek van Khaled, Oum Kalthoum, andere Raï-artiesten en Arabische volkszang met Salsa, flamenco en Zuid-Amerikaanse dansmuziek.
De liederen gaan over racisme, migratie, emancipatie, religieuze intolerantie, islam en christendom. Ze zingen tot Allah en Jezus.
Ze bejubelen de vrijgevochten vrouw en rappen met eerbied over hun moeder. Ze vragen zich af waar gemeenschapszin en verdraagzaamheid in de islamitische oumma (gemeenschap) is gebleven en halen fel uit naar het Amerikaanse buitenlandse beleid – in de trant van: do you know where your tax dollars are going?

Outlandish is onderdeel van een groeiende muziektendens onder migranten en moslims: superkritische rap en hiphop met een religieus tintje en Oosters sausje.
Net zoals de Somalisch-Canadese artiest K’naan (bekend van o.a. de themasong waving flag tijdens het WK in Zuid-Afrika), spiegelen ze de westerse samenleving een spiegel voor. Ze haalt het verre dichtbij.

Outlandish heeft veel kritiek te verduren gehad. Hoe kunnen christenen en moslims nu samen in een band zitten? Hoe kan Jezus in een adem geprezen worden met Mohammed? Hoe kan Allah aanbeden worden in rapmuziek?

Maar ik vind het prachtig. Zonen van Abraham die elkaar in de ogen zien en zingen over alle facetten van het leven en de maatschappij. En dat er met een pittige beat eronder… Heerlijk.

Always facing the twilight
Never expecting miracles to happen
I have immunity to the wailing of those who insists on being victims
White, black
Believers, non-believers
The beauty of this world is the fact that we are different

(Uit Just me – Outlandish)

 

1 Comment
  • Anne Marie

    Precies….! Als de hele wereld nou eens een voorbeeld zou nemen hoe we met elkaar zo om kunnen gaan…wat zou het dan een stuk leuker & vreedzamer zijn ..;)

    Beantwoorden

Geef een reactie