Blog

22 jul / Aankondiging Debuutroman: Liefde is een rebelse vogel

HET EERSTE BOEK VAN MOUNIR ALS MOUNIR.
‘Dit verhaal schreef ik niet, dit verhaal schreef mij.’ Mounir Samuel

Een psychologe met een midlifecrisis raakt gefascineerd door Zetá, een mysterieuze
vrouw wier pad ze herhaaldelijk kruist.
De ontmoetingen zijn het begin van een ingewikkelde liefdesverhouding, die de laatste zekerheden in het leven van de psychologe onderuithaalt. Zetá verliet op achttienjarige leeftijd haar ouderlijk huis en trok naar Spanje op zoek naar haar wortels, maar belandt daar in de schimmige wereld van illegalen en verboden liefde en ziet zich telkens opnieuw gedwongen op de vlucht te slaan. Terug in Noordwest-Europa blijkt ze grote geheimen met zich mee te dragen, die ze langzaam aan de psychologe prijsgeeft. Waarom kiest Zetá net haar uit om haar verhaal aan te vertellen, en wat is de ontknoping? Langzamerhand ontdekt de psychologe Zetá’s drijfveren en de reden van haar vluchten, maar die zoektocht leidt ook tot een pijnlijke confrontatie met haar eigen leven. Welke gevolgen heeft het einde van Zetá’s verhaal voor hun samenzijn?

Liefde is een rebelse vogel is een roman die dwars tegen de geografische en sociale scheidslijnen van de hedendaagse samenleving ingaat. Het verhaal voert de lezer in een niet-aflatend, razend tempo mee op een reis kriskras door het verscheurde Europa. Met de hartstochtelijke klanken van de opera Carmen op de achtergrond, verhaalt deze roman over identiteit, illegaliteit en ballingschap, schuldgevoel en boetedoening, over een liefde die zo sterk is dat ze de ziel verscheurt, over de rekbaarheid van geaardheid en geslacht, over wegvluchten en het aangaan van de diepste innerlijke conflicten. Ieder mens draagt een verhaal met zich mee, maar wie durft zijn ware gezicht te tonen?

 mounir0101_Final

‘Je zult maar drieëntwintig jaar zijn en zo’n boek schrijven.’
DICK SCHERPENZEEL AANMOEDIGINGSPRIJS

‘Samuel is de personificatie van verandering, lef en vrijheid van meningsuiting.’ DE KLEURRIJKE LIJST 2012

‘Samuels boek is verrukkelijk om te lezen. De goede toon, met vaart geschreven.’
ALGEMEEN DAGBLAD OVER MOZAÏEK VAN DE REVOLUTIE

Mounir Samuel (1989), voorheen bekend als Monique Samuel, is opiniemaker, politicoloog en Midden-Oostendeskundige. Hij schreef voor De Correspondent, Trouw, NRC Handelsblad, en levert regelmatig bijdrages voor de Groene Amsterdammer, waarvoor hij fly-in-correspondent Midden-Oosten en Noord-Afrika is. Hij werd bekend als vaste tafelgast bij Pauw & Witteman en schreef negen boeken. Voor zijn reisverhalen en reportages won hij de Dick Scherpenzeel Aanmoedigingsprijs voor grootste journalistieke talent van Nederland en Vlaanderen (2012) en de Lira Correspondent Prijs voor jonge correspondenten (2015). Dit is zijn romandebuut.

Uit Liefde is een rebelse vogel

Voor een omheind huizenblok bleven Zetá en tante Isabel staan. De ramen waren willekeurig dichtgespijkerd. Gebroken glas schitterde tussen de dunne planken door. Vunzige leuzen waren op de muren geklad. White power-tekens overal.

‘Hier zijn jouw vader en ik opgegroeid,
we waren maar met z’n tweeën. Onze ouders hadden een woning op de tweede verdieping. De kamers waren smal. Het was afzien soms.’

Ze maakte zich van haar tante los en liep naar het hek. De grond was bezaaid met glas, bierflesjes, platgetrapte colablikjes, naalden. Met haar hand gleed ze langs de dunne spijlen. Een zwaar slot bungelde aan het toegangshek. Ze trok eraan, maar het gaf niet mee. Toen ze haar vinger tegen haar neus hield rook ze de penetrante geur van verroest ijzer. Het geklik van hakken. Tante Isabel kwam achter haar staan.

‘Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom je vader wegging. We wilden allemaal een nieuw leven, een ander leven, desnoods de dood.’

Voor meer informatie – KLIK hier

Geef een reactie