Blog

23 aug / De beste boeken van de vakantie

Net zoals vele anderen gebruik ook ik de vakantie om me over te geven aan de wondere wereld der literatuur. Een welkome afwisseling op de 1000 pagina’s academische literatuur waar ik me normaal wekelijks doorheen worstel.

Het huis met de leeuwerikenSteeds vaker daagt het besef dat er te veel is, veel te veel om nog te lezen.Grote namen die ik niet ken. Kleine namen die nog ontdekt moeten worden. Ik word daarom steeds kritischer in wat ik lees. Tijd is kostbaar, literatuur ook. Het zou zonde zijn om het verkeerde boek op het juiste moment te lezen.
Daarom be
n ik deze vakantie kritischer dan ooit geweest.

Zo las ik ‘Het huis van de leeuweriken’ van Antonia Arslan (Klik hier voor meer informatie), een familietIk haal je op, ik neem je meeragiek over de Armeense genocide.

En ‘Ik haal je op, ik n eem je mee’ van Niccolò Ammaniti (Klik hier voor meer informatie), een liefdesverhaal en illustratie van de problemen van hedendaags Noord-Italië.

De alchemie van het verlangen‘De alchemie van het verlangen’ van Tarun J. Tejpal was de dikste pil (656 pagina’s) en een grote verassing (Klik hier voor meer informatie). Op de achterkant werd het al ‘een gedurfde, sensuele roman’ (The Washington Post) genoemd. Niets was minder waar.‘De alchemie van het verlangen’ is het mooiste mest sensuele liefdesverhaal dat ik ooit heb gelezen en tegelijkertijd een prachtige afschildering van de tragiek van modern India. Niet voor niets verscheen het boek in de Oxfam Novib reeks.


Uiteindelijk was het echter het lange korte verhaal ‘Odysseus uit Bagdad’ van de Frans-Joodse schrijver Eric-Emmanuel Schmitt dat mij het meest van alles geraakt heeft. Saad-Saad (hoop-hoop in het Arab
Odysseus uit Bagdadisch of triest-triest in het Engels) is een jonge Irakees die na de inval van de Amerikanen in 2003 Irak probeert te ontvluchten en een nieuw leven in Engeland probeert op te bouwen. Tijdens zijn reis via Egypte, Sicilië, Zwitserland en Frankrijk maakt hij de meest afschuwelijke maar ook grappige en ontroerende gebeurtenissen mee. ‘Odysseus uit Bagdad’ is een verhaal over de vader en zoon relatie, over het lot van illegale vluchtelingen, over liefde, over dood, over het Amerika van George W. Bush, over het hardvochtige en egoïstische Europa, over een jongen die een man wordt, over armoede, over geloof en over de onmetelijke kloof tussen Noord en Zuid.

‘Odysseus uit Bagdad’
(Klik hier voor meer informatie) is maar een kort verhaal en toch slaagt Eric-Emmanuel Schmitt erin om grote en kleine thema’s aan elkaar te verbinden en te vervlechten tot wat misschien wel het mooiste boek over migratie is. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit boek moet lezen. Voor het eerst krijgen migranten en illegalen in Europa een gezicht, een gezicht dat zo zorgvuldig en liefdevol beschreven is dat je het haast kan aanraken…. Dwars door de pagina’s heen.


1 Comment
 • bouwbesluit

  Hoi!
  Ik was in google op zoek naar iets over bouwen. Toen kwam ik jou website tegen. Ik heb hier helaas niet gevonden naar waar ik op zoek was, maar moet zeggen dat je een erg leuke blogpost geschreven hebt.
  Ik zet je rss feed even in mijn reader!

  Groetjes!

  Beantwoorden

Geef een reactie