Blog

31 jul / Waarom ik deed wat ik deed en zal doen wat ik doe

Terwijl gisterenavond in Knevel en van den Brink werd gediscussieerd over geweld en bedreigingen door boze moslims die zouden proberen ieder weldenkend mens in dit land de mond te snoeren, stroomden mijn mailbox en Facebook inbox voller en voller. Mijn oproep aan de islamitische gemeenschap van Nederland werd door duizenden moslims gehoord en omarmd. Tot mijn afgrijzen moet ik bekennen dat diezelfde oproep aanleiding was voor het populistische debat aan de borreltafel van Hilversum. Dat mijn woorden worden verdraaid “of door sommigen bewust niet worden begrepen” zoals een journalist vandaag in een persoonlijk bericht zo mooi verwoordde weet ik al langer. Maar dat mijn actie van verzoening als een knieval voor bedreigers werd gezien had ik nooit verwacht.

Het vraagt moed om op haat niet met haat te regeren. Om je niet te verlagen tot het niveau van je tegenstander. Zoals de Romeinse Keizer Marcus Aurelius al schreef: “De beste wraak is om niet te zijn zoals je vijand.” In navolging van Jezus wilde ik mijn linker wang toekeren omdat ik geloof dat liefde de enige uitweg uit haat is, licht de enige uitweg uit duisternis en ik alleen door mensen rechtstreeks aan te spreken in hun taal en hen te beroepen op hun diepste zijn, voelen en denken ruimte kan scheppen voor dialoog. En die dialoog kwam er. Terwijl twitterend Nederland de meest xenefobe teksten uitspuugde en virtueel bekvechtend over de pagina’s rolde, steunde de een na de andere moslim mijn initiatief – openlijk en/of in een privébericht – en sloten daarbij velen anderen – moslim of niet – zich aan.
Ik ben niet bang. Als ik dat wel was zou ik simpelweg niet aan tafel zijn aangeschoven. Of had ik op z’n minst m’n verhaal aangepast. Het was makkelijk geweest dezelfde oppervlakkige informatie over Egypte te verspreiden als sommige andere kanalen op dit moment doen. Het vereiste slechts een simpele aanpassing van mijn boodschap, die me een hoop kritiek en hoon bespaard zou hebben. Maar ik zal mijn boodschap nooit onder dreiging of groepsdruk aanpassen. Ik zal geen marionet worden van deze wereld van conformisme en group thought.

Ik wist dat een peloton twitteraars al messenslijpend klaarzat. Bij de eerste aankondiging dat ik aan tafel zou zitten begonnen ze me vakkundig te grillen. Maar afschrikken zullen ze me niet. Net zomin als de bedreigers, haatzaaiers, seksisten en andere radicalen die me al dan niet fysiek of digitaal aanvallen, uit honen, bespotten, me Gods vernietiging toewensen of juist afdoen als de grootste idioot op aarde omdat ik in een God geloof.
Mijn oproep moge wellicht niet handig uitgedrukt zijn, maar dat zij zo bewust zo verkeerd wordt geïnterpreteerd en afgedaan wordt als een teken van zwakte, vind ik verbijsterend. In de plaats van ons op te winden over het feit dat in ons land bedreiging en haat steeds meer behoren tot de dagelijkse routine, gooit men er klaarblijkelijk liever een schepje bovenop om niet alleen mij af te doen als een volstrekt gestoorde en ontspoorde subjectieve trut, maar ook een grote groep Nederlanders opnieuw weg te zetten, kwetsen, isoleren en daarmee nog meer haat te zaaien, nog meer polarisatie te creëren en deze wereld nog duisterder te maken dan zij al is.

Mijn handreiking was geen handreiking aan bedreigers. Die krijgen een grote mond en een bezoekje van de politie als het moet. Met mijn oproep aan alle moslims in Nederland beoogde ik – als christen – om samen met hen boven de religieuze grenzen uit te stijgen; zoals zovelen miljoenen moslims en christenen in Egypte doen. Ze vasten samen, nuttigen de iftar-maaltijd en de ene groep beschermt de andere wanneer zij zich in gebed tot God richt.

De recente geweldsuitbarstingen in Egypte worden door een deel van de westerse en ook Nederlandse media onterecht als een religieus conflict afgedaan. Dat is zij niet. Zeer vrome moslims en christenen demonstreren samen tegen religieus terreur en geweld van leger en politie. Er zijn maar twee groepen die van het conflict in Egypte een religieus conflict proberen te maken en daarmee het land in een nieuw Syrië proberen te veranderen: de radicale aanhang van de Moslimbroederschap en de giftige tongen van moslims en niet-moslims hier in Nederland die constant mijn religieuze achtergrond aan proberen te halen als bewijs voor mijn vermeende subjectiviteit (overigens laten ze het niet bij mijn geloof, mijn geaardheid en oogziekte zijn ook dankbare projectielen). Daarmee wordt bewust onrust gecreëerd en de ook hier in Nederland bestaande spanningen tussen christenen, moslims en andere religieuze en levensbeschouwelijke groepen aangewakkerd. Ik kan niet leven met het idee dat ik islamofoob zou zijn. Net zomin als ik aan kan zien hoe de ingewikkelde en moeilijke situatie in Egypte aangegrepen wordt om religieuze verschillen uit te vergroten en op te blazen.
Met mijn oproep wilde ik iedere moslim in Nederland laten weten dat ik een diep respect heb voor de islam en iedere gelovige die vanuit vrede, liefde en oprechtheid leeft en handelt. Mijn afkeer van de Moslimbroederschap berust – anders dan sommige Nederlandse opiniemakers beweren – op het ondemocratische karakter van de partij en haar gewelddadige karakter en staat volstrekt los van mijn eigen religieuze achtergrond. Ik spreek als mens, niet als christen wanneer ik zeg te gruwelen van het geweld. Om precies dezelfde reden heb ik een diepe afkeer van het leger en de Egyptische politie.

Tegelijkertijd wil ik moslims oproepen niet in het heersende concours van religieuze verdeeldheid mee te gaan en zich binnen de groep uit te spreken tegen diegene die dat wel doen, die mij de vernietiging van Allah toebidden of erger nog. En met succes zo blijkt. Sinds mijn optreden heb ik geen een bedreiging gehad, nochtans agressieve of honende tweets vanuit islamitisch Nederland. Zij begrepen mijn oproep en zagen in mijn handreiking een teken van kracht en niet van zwakte.

Ik heb er geen behoefte aan mijzelf te verdedigen en heb er ook aan getwijfeld of ik deze blog wel wilde plaatsen. Mijn verweer zou opnieuw als een knieval of zwakte kunnen worden bestempeld. Maar bij zoveel onwetendheid en onbegrip moet ik wel uitleggen, opdat wellicht in ieder geval een paar oren mogen worden uitgespoten en een paar ogen mogen worden geopend. Maar bovenal schrijf ik dit omdat ik niet aan kan zien hoe mijn medemens als groep zo demagogisch wordt weggezet.

Daarom deze blog en hieronder een aantal van de honderden steunbetuigingen, om te laten zien dat zij de taal begrepen waar velen mijn woorden niet lijken te verstaan.


Hoi Monique,

Ik heb je optreden bij knevel gezien. Ik ben zelf ook moslim en ik vind je moedig en je stellingnames totaal niet aanstootgevend. Je bent ook geen islamofoob. Dat je op straat bedreigt wordt door een deel van de Marokkaanse jeugd vind ik erg jammer. Ik vind dit als Marokkaan erg onplezierig om te lezen. Je hebt ook alle recht om dit naar buiten te brengen maar helaas is dit wel koren op de molen van Rechts Nederland en blogs zoals geenstijl die weer lekker kunnen “Marokkanen”bashen. Ik hoop dat je oproep effect heeft en wens je verder veel vrijheid toe. Verder hoop ik met je dat er zo snel mogelijk rust en vrede in Egypte komt.

Met vriendelijke groet ,

M’hamed H.

—-

Hallo Monique,

Ik heb zo net de herhaling van KenvdB gekeken en jouw appel heeft me ontroerd. Ik leek angst en wanhoop te zien in je ogen. Dat toonde juist weer kracht, want daar strijd je tegen. Je was oprecht.
Ik ben het niet altijd eens met jouw analyses en erger me soms een beetje aan de manier waarop jij je profileert, maar voel ook sympathie voor je. Je bent interessant door je positie als Egyptische, christen, lesbisch, zo jong en politicoloog.
Ik vind het bewonderingswaardig hoe jij met kritiek omgaat en hoe je jezelf vaak aanvult en/of corrigeert.

Heel goed hoe je met de dreigementen omgaat en niet tegen de moslims aanschopt, maar je kwetsbaar opstelt en je respect toont. Je hebt duidelijk gemaakt dat je geen islamafoob bent. Ik hoop dat de begreigers puberende en verveelde mensjes zijn die niet echt serieus een dreiging vormen, maar neem het toch serieus en doe aangifte meid.
Ik ben zelf een moslima en weet helaas dat zodra de extreem islamitische haatbaarden aan de macht komen, het voor niemand beter wordt. Ik wens Egypte vrijheid en democratie. Veel succes met het vasten vandaag, een heel mooi gebaar!

Groet,

Arzu

—–

Ha Monique,

Persoonlijk ken ik je niet, maar ik volg je al geruime tijd om op de hoogte te blijven van wat er in Egypte gebeurt. Zojuist zag ik de uitzending van KVDB gisteren en wil je dan ook een hart onder de riem steken. Ik hoop dat je oproep en je super grootse gebaar werkt en je voortaan met rust wordt gelaten. Ook hoop ik dat je toch aangifte gaat doen. Ooit zelf in een soortgelijke situatie gezeten en ik kan je zeggen: het kan langer aanhouden en groter worden dan je denkt. Aangifte is noodzakelijk.

Met vriendelijke groet,

Hasna El M.

—-

Beste Monique,

Ik wil je toch een hart onder de riem steken voor hetgeen allemaal nu in jouw land plaatsvindt. Ook wil ik je bedanken voor de goede en duidelijke uitleg wat mij een beter beeld heeft gegeven omtrent d e complexe situatie in Egypte.

Ik heb je weleens vaker gezien en vond je vanaf dag 1 al objectief en eerlijk overkomen. Als die lastige gasten dat ook zouden doen (diegene die jou bedreigden) dan zouden er veel meer toegevoegde waarde zijn in Nederland van mensen met een Arabisch afkomst.

Mohammed B.


Selaam Monique,

Succes met vasten morgen, mooi de gedachte erachter. Benut het vasten goed (je hebt immers tijd over) en beleef het ook spiritueel. Ik zag je oproep bij K&B en ik ben geschrokken dat je zulke oa haatmail krijgt hopelijk stopt het nu. Ik ben tot de islaam bekeerd en het doet me pijn te horen dat ”moslims” jou zo behandelen. Moge Allah swt je beschermen. Wa’selaam

S.

Beste Monique,

Veel mensen die jou bedreigen zijn moslims die niets weten van politiek en journalisten trek het je niet te veel aan.

Het zijn vaak jongeren die dit soort bedreigingen uiten met hele kleine hersen cellen.

Ik vind het dapper van je dat je tijdens de uitzending van knevel je hebt laten zien dat je onpartijdig bent door een dag te vasten, dit zullen veel moslims waarderen.

Ik ben zelf van marokkaanse afkomst en kan jou alleen maar bewonderen in alles wat je doet, kortom een prachtig mens, letterlijk en figuurlijk.

Groetjes uit Zeeland.

Mohammed H.

—-

Beste Monique, Naar aanleiding van uw optreden gisteravond op televisie bij het programma ‘Knevel en Van Den Brink” als gast, wil ik je u volgende berichten:

Ik distantieer me als moslim zijnde van de bedreigingen die jegens u werden gedaan. Sterker nog ik complementeer u voor uw objectieve analyses, kwalificatie en uitspraken inzake kwestie Egypte. Echter, ik ben niet de enige die zo denkt en redeneert. Er zijn veel Marokkanen/Moslims die aan u zijde staan.

Ik zou zeggen: Gewoon doorgaan met uw analyses. Ik wens u veel succes vandaag met Ramadan.

Gr Mohamed A. Venlo

Assalamoe 3alaikom wa Rahmato’laho ta3ala wa Barakatoh zuster,

Excuses als ik ongelegen een bericht stuur naar jou. Ik schaam me kapot! Dat is wat ik wilde zeggen. Mijn volk en de mensen die zich moslim noemen. Ik heb het over degene die jou bedreigen (Moge Allah hun naar het rechte pad leiden) Ik snap dat jij geen moslim bent. Maar een goede non-moslim, is beter dan een moslim die bewust zondes pleegt, en zijn zuster misgunt. Ik wilde zeggen dat ik jouw echt respecteer! Zo alleen naar Tahrier-Plein gaan demonstreren met onze broeders, terwijl Sissi de leger je kon vernietigen daarzo. Ik vind dat geweldig wat jij deed! Ik ben een moslim en ik hoop In sha’Allah dat onze Heer jou beschermt tegen de misgunners.

Overigens volg ik de situatie bij de tahrier plein, by AL-Hiwar (schotel) Ik kreeg tranen, oh lieve zuster! Mijn broeders en zusters die dood gingen. Life for a Reason, Die for no-Reason. Terwijl generaal Al-Sissi bewerkte en valse beelden laat zien bij de NOS. Ik kan uren schelden, maar ook voor hem hoop ik In sha’Allah dat hij de wapens neerlegt, en de Shari3a toepast, ik hoop dat Morsi een kans krijgt. Ik ben een moslim en ik ben verliefd op de islam, niet de moslims van deze tijd (Er is maar 1 moslim die alles goed deed en dat was Mohammad sws) maar op de islam! Quran is mijn dokter en medicijn, de krachtigste/mooiste boek op aarde, en ik vind dat men eens moet proberen om te leven hoe de Koran ons heeft verteld. Geef ons een kans denk ik. Waarom niet?

Verder wil ik zeggen… Ik heb gebeden voor jou tijdens el Fajr. Ik heb een Do3a voor jou gedaan, en dat jou vasten geaccepteerd wordt want ik begreep dat je het zal proberen. In sha’Allah lukt het jou. Ik gun het jou, en Moge Allah jou het beste geven. verder hoop ik dat je aanstaande zondag ook meedoet, Leylat el Kadr (De dag dat de Koran op aarde kwam) Heiligste dag, maar het is jouw keus. Ik wilde nog zeggen, dat ik zal proberen om heel Ramadhaan voor jouw een Do3a doe. Allahoema Inta el karimoe wa tohibo el 3af, Wa ta3foe 3endna. Succes zet hem op! Ik hoop op je reactie.. Excuses als mijn jou of je respectloos overkomt, Je ziet er jong uit.

allahuma enta 3afouhan karimon tohibo al 3afwa fa 3fo 3ana Beter zo excuses

Ik hoop dat je genoten hebt zuster van het vasten en van ’t eten. Moge Allah jou vasten accepteren.

Ilias R.

Etc. etc. etc.

34 Comments
 • marieke griffioen

  Mooie Moedige Monique,

  Hatred never ceases by hatred
  But by LOVE alone is healed.
  This is an ancient and eternal law
  .
  Ik volg je – in je publieke discourse- al een paar jaar en ik ben geïnspireerd en ontroerd door jou. Jouw zachte vuur, humble and heroic, jouw unieke talent om mensen te boeien en te raken.
  Gorgeous Goddess.

  In mijn ogen ben jij een Warrior (of Light of Love), het lijkt je ´levenstaak´,
  en wees niet verbijsterd, het is nu eenmaal zo dat de (bange) massa zich bedreigd voelt door deze Warriors. May the fearful be your teachers.

  “On the journey of the warrior, the path goes down, not up, as if the mountain pointed toward the earth instead of the sky. Instead of transcending the suffering of all creatures, we move toward turbulence and doubt however we can. We explore the reality and unpredictability of insecurity and pain, and we try not to push it away. If it takes years, if it takes lifetimes, we let it be as it is. At our own pace, without speed or aggression, we move down and down and down. With us will slowly move millions of others, companions in awakening from fear.”

  Khaly belak men nafsak,
  salam,
  Marieke Griffioen

  Beantwoorden
 • refter2012

  Hoi Monique
  Ik vind en vond je oproep erg sterk, en erg moedig. Ik steun je van harte! Love..

  Beantwoorden
 • Dineke

  Hallo Monique,

  Ik ben blij dat je gekozen hebt voor een publiek uitleg voor je reactie naar de moslims in Knevel en Vd. Brink. De reactie de volgende dag was ongenuanceerd en gaf duidelijk blijk dat ze de boodschap niet begrepen hadden. Ik zag geen angst in je ogen maar meer geraaktheid door de ontstane situatie en het onbegrip van de buitenwereld.
  Ook ik bewonder je om je scherpe en verhelderende analyses. Ik hoor vaak de woorden van mijn Egyptische man terug,en hij is moslim. Ik erger me aan het verdraaide beeld wat al dan niet bewust aar buiten wordt gebracht over de feiten zoals die plaats vinden in Egypte. Ik ben wel benieuwd of je nog reacties hebt gekregen op je oproep naar video’s die aantonen dat het leger de beschietingen heeft gedaan. Ik heb ze nog niet gezien. Ik hoop dat je de kracht vindt in je geloof en je persoonlijkheid om door te gaan met je missie om meer inzicht te geven in de werkelijke problematiek. Mijn steun heb je.

  Dineke

  Beantwoorden
 • Jaap de Ruiter ( officier Leger des Heils)

  Hallo Monique, ik ben weer onder de indruk! Voor mij ben je een voorbeeld voor elke Christen (en moslim)! Jij toont het beeld van Jezus!

  Beantwoorden
 • jan bolluijt

  Monique, ik ben blij met jouw reactie, Het is zo makkelijk om als journalist (in dit geval Syp Wynia) een grote mond op te zetten!

  Beantwoorden
 • R.P.

  Beste Monique, wat fijn dat er in dit op hol geslagen publieke debat toch nog iemand “the voice of reason” verklankt.

  Beantwoorden
 • abtgerard

  Dag Monique, Pas vandaag zag ik uw optreden bij KvdB en kreeg ik iets mee van de commotie. Wat een gestoorde reacties! Groot respect voor uw houding, bewondering voor uw analyse en uw engagement. Moge de hemel u beschermen en moge er zegen rusten op uw inspanningen om te komen tot beter begrip, tot verdraagzaamheid en echte vrijheid.

  Beantwoorden
 • rdw

  prutser, kom eens voor je eigen mening op, slapjanus

  Beantwoorden
 • gerritvl

  Ik erger me al vaker aan het onderlinge geklets van Journalisten en would-be deskundigen die vanuit hun beperkte kennis over allerlei zaken zo precies weten te vertellen hoe het zit. Ik mis op Radio en tv afgewogen informatie en niet de onderlinge koffiepraatjes met eigen meningen. Soms waan ik me een Voyeur die stiekem naar een stelletje exhibitionisten mag kijken.
  Toen ze vanmorgen jou door de modder meenden te moeten halen, was dat ook weer overduidelijk.
  Nog even, dan zet ik de radio in de auto helemaal niet meer aan, of alleen Radio 4.

  Gelukkig zijn de mensen die gezond denken en handelen in de meerderheid en kann de duisternis nooit het licht uitdoven. Licht is energie, en duisternis is niets.

  Beantwoorden
 • mn

  test

  Beantwoorden
  • Jan smit

   waarom blijft dit wel staan en inhoudelijke reacties GECENSUREERD zoals in PAKISTAN

   Beantwoorden
   • Monique Samuel

    Alle reacties zijn welkom en worden geplaatst. Ze moeten alleen de eerst keer dat iemand een threat stuurt persoonlijk worden goedgekeurd i.v.m. obscene taal etc. Dat kost tijd en: ik sliep. Vanaf heden kun je plaatsen wat je wil. Oordeel niet te snel en pas op met al te grote woorden.

    Beantwoorden
 • vanhetgoor

  Maar tien reacties? Volgens mij moet ergens iemand zitten te Meulebelten tot de vingers zowel half afgesleten zijn en met eelt of met blaren, al naar gelang hoe de ‘verwijderen’ of ‘delete’ knop wordt ingedrukt.

  Monique Samuel, ik ben niet echt blij met jouw standpunten, ik zal jouw mijn mening besparen, maar denk je dat ik blij kijk? Denk jij dat ik voor lafhartig kwezel-gedrag ook maar het minste respect kan opbrengen? Nee, toch?

  Beantwoorden
 • Abu Khair El Belgique

  Waarom Morsi aan de kant is geschoven heeft weinig met de interne Egyptische aangelegenheden te maken, maar alles met het openen van de grens met de Gaza strook en de geopolitieke status quo in de regio. Het schoot Israel in het verkeerde keelgat. Feit is dat de VS de rekening betaald voor het Egyptische legerapparaat en ook de beslissingen neemt achter de schermen. Morsi moest weg, voor Israel. Er is nooit een democratisch gekozen president geweest, hooguit een schijndemocratie. Zoethoudertje voor het volk. Mogelijk was Morsi te snel met het bewerkstelligen van de idealen van de broederschap, waarvan de coalitie met de Gazastrook er 1 is van alle moslimbroederschap affiliates. Het lijkt ook onlogisch dat de Moslimbroederschap die al 50 jaar georganiseerd en gestructureerd is, hun kansen binnen 1 jaar verknallen. Wat erg opvalt is dat de oorlogsretoriek van Netanyahu en bondgenoot VS richting Iran en diens zogenaamde “nucleaire programma” abrupt stopte nadat onder Morsi de grens met Gaza werd opengezet. Israel had toen niet alleen Syrie, maar ook Egypte als probleem dichtbij huis. Ook de PsyOps operaties in de media (het “brainwashen” van EU bondgenoten zoals met de WMD van Saddam vanaf 2002) voor een mogelijke invasie in Iran werden gestaakt. Toeval? Nee. De Amerikanen hadden in Mei 2011, met oppositieleden van de Baath partij in Syrie al een schaduwregering opgezet, toen was de echte ellende daar nog niet losgebarsten. Het spreekt voor zich dat dit is misgegaan. Wie brengt wie naar de ICC? Salafisten met oogkleppen strijden er ironisch genoeg voor de US belangen, ze hebben liever het Amerikaanse kapitalisme dan het islamitisch Shi’isme. Egypte is een ander verhaal maar Morsi heeft Iran onbedoeld een pleziertje gedaan wat betreft de Gazastrook en een omvangrijke regionale oorlog voorkomen! Elhamdulilah. De mujahideen vanuit Europa die naar Sinai trokken bezorgden het Egyptische leger koppijn in 2011-2012. Het wordt tijd dat het Egyptische volk ziet wie de touwtjes in handen heeft, zonder te kijken naar religieuze sectarische ruzies, maar samen te kijken naar de toekomst. Al die sit-ins op Midan Tahrir waren alles behalve productief. Arabisch: Liever lui dan moe. De economie van Egypte lag al op zijn gat eind 2010 toen de centrale banken een faillisement wilden uitspreken (hebben ze dat nog gedaan?). De Januari 2011 beweging heeft de boel verder naar beneden getrokken. Ook minder toerisme (een belangrijke peiler voor de Egyptische economie), en ook minder revenues van het Suez kanaal door de piraterij rond Somalie welke in 2011 op zijn hoogtepunt was door een andere revolutie. De toekomst voor Egypte is somber, mede door de door Al-Jazeera gecreerde revolutie in 2011. Voor wie de nepzender van binnen kent of doorziet. Het beste is een oplossing zoals in Algerije. Ik wens Egypte en de Egyptenaren sterke toe met de komende decennia van binnenlands terreur. Allahu akbar! Taghia misr. Ik wens het Egyptische leger sterkte toe om de orde te handhaven. Met 100% baksheesh uit de USA.

  Beantwoorden
 • Abu Khair El Belgique

  Overigens lieve Monique,

  De vorige post was erg cynisch bedoeld maar wel pessimistisch van aard. Het prospectief voor Egypte was eind 2010 al zeer slecht. Toch moeten wij het hebben van prospectie en vooruitziende blikken, hoop en toekomst-gerichtheid. En niet steeds de retrospectie van het type Who To Blaim on What Went WRong? Ik ben tegen geen enkel land, politiek of religie. Ja, ik ben moslim en ik bepleit dat de enorme spanningen en oorlogen tussen religieuze sectes niet voortkomen uit religie maar uit slinkse politiek. Vaak is dat buitenlandse politiek. Ik vind het daarbij jammer dat mensen in een land, dat economisch kapot is, zich laten meeslepen en elkaar verwijten maken of voor chaos zorgen. De kritiek op het Egyptische leger mag er zijn, maar het lijkt erop dat het Egyptisch leger de enige is die capabel is (bewezen) de orde te handhaven. Wil je democratie (what’s in a name), dat gaat niet overnight, zoals mensen dachten na de val van Mubarak. Door een ‘dictator’ weg te jaren ontstaan er geen nieuwe banen. De synthese van het Mubarak regime (veiligheid) en de Moslimbroederschap (voedsel en zorg voor de allerarmsten) was een stabiele formule. De huidige tegenstellingen nemen dit alles weg. Ik hoop op een nieuwe synthese en hopelijk weinig wrok onder militanten in de komende jaren. Vandaar de verwijzing naar een ander land. Een democratie is gebouwd op partijpolitiek of maatschappelijke zuilen; beiden waren in Egypte niet evenwichtig aanwezig; het idee van democratie is in deze ook een fix-idee en gedoemd te falen voor meerdere Arabisch-Islamitische landen. Voor de toekomst is het een mogelijkheid als de Kopten en andere bewegingen een grotere aanhang krijgen in Egypte maar de laatste jaren zijn deze bedreigd en gemarginaliseerd. Overigens was het olie op het vuur om Koptische leiders aanwezig te laten zijn bij het militaire decreet van afzetting van Al Rais Mohammed Morsi. Maar daar moeten ze maar tegen kunnen, nietwaar?

  Beantwoorden
 • Abu Khair

  Ah tijd verspild aan reageren. Eerste lange post weggemodereerd.

  Complimenten blijven wel staan? Ik ga mijn relaas hierover dan wel doen op een andere blog als dit de vorm van discussie is.

  Censuur,, je bent half-Egyptisch. 😉

  Beantwoorden
  • Monique Samuel

   Alle reacties zijn welkom en worden geplaatst. Ze moeten alleen de eerst keer dat iemand een threat stuurt persoonlijk worden goedgekeurd i.v.m. obscene taal etc. Dat kost tijd en: ik sliep. Vanaf heden kun je plaatsen wat je wil. Oordeel niet te snel en pas op met al te grote woorden. Overigens is de suggestie dat ik censuur pleeg omdat ik half-Egyptisch ben compleet nogal demogogisch naar het Egyptische volk toe, maar dat terzijde.

   Beantwoorden
 • Abu khair

  Ik wens je veel sterkte toe met het image builden, je wikipedia site en hoop dat je nog wat zinvols schrijft. Jouw aanvallen op KvdB tegen de priester (die kalm bleef) waren ook niet bepaald verdraagzaam. Toch zie ik wat in je , wou dat ik eens met je kon spreken als je niet zo boos was. Je spreekt over liefde, laat die ook tot jezelf komen. Ondanks ik het oneens ben met je optredens en meningen, zie ik mezelf terug in jou en ik wens je het allerbeste toe vanuit het diepst van mijn hart. Ik maak me oprecht bezorgd naar aanleiding van die bedreigingen en hoop dat je je geen dhimmitude aanneemt. En dat zeg ik, als moslim. Ik beschouw die Marokkanen die jou hebben aangevallen niet als moslim. Mocht ik erbij geweest zijn, had ik je bijgestaan op alle manieren. Ramadan kareem. Hoop dat je sawm goed gelukt is vandaag.

  Beantwoorden
 • Lorenz

  Je aanpak spreekt mij zeer sterk aan. Ik zag wel wat je deed bij Knevel en van den Brink. Mooi hoe je dat podium pakte. Je wil niet strijden maar verbinden, blijft in je kracht. Dank.

  Beantwoorden
 • Rosita Custers

  Beste Monique, ook ik heb alleen de herhaling gezien bij KvB. Wellicht vanwege de aankondiging door Knevel: “zij doet hier een knieval nadat ze bedreigd is” dat veel kijkers op het verkeerde been zijn gezet. Zo ook ik. Door die aankondiging ging ik kijken naar een bange vrouw en zag dus een bange vrouw. Zo werk dat dus. Daarna bleef ik met een zeer ongemakkelijk en ongerust gevoel achter. Ongerust omdat ik vreesde dat nu het hek van de dam zou zijn . Ongemakkelijk omdat ik een vrouw meende te zien die gecapituleerd had. Ik voelde me daarna strijdbaar omdat ik me voornam nooit te zwichten voor welke dreiging dan ook, wetende dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan.
  Na je blog gelezen te hebben kan ik concluderen dat ik geen angstige vrouw heb gezien die een knieval heeft gedaan uit angst.
  Daarom dat ik je wil vragen niet te snel te schrijven dat iedereen die een andere mening heeft, onwetend is of bewust wil polariseren. In mijn geval is dat zeker niet het geval. Ik volg de situatie in Egypte nauwgezet en ik volg jou zo goed mogelijk. Maar niet alles komt in de hectiek en hijgerigheid van de media zuiver over. Daarom dat je blog goed is. Dat is geen verdedigen zoals je schrijft maar duiding en daar is niets mis mee.

  Beantwoorden
 • Rosita Custers

  Met ‘herhaling van de uitzending’ bedoel ik de uitzending de dag erna waarin het betreffende fragment gedeeltelijk werd herhaald.

  Beantwoorden
 • Paul

  Beste Monique,

  Allereerst spreek ik mijn waardering uit voor je onaflatend optimisme.

  Ik ben van mening dat de islam niet vredelievend kan zijn. Ik bedoel hierbij niet de moslimmedemens. Ik heb zeer fijne moslims als vriend. De islam is echter een politieke godsdienst die ten principale intolerant moet zijn jegens andersdenkenden (in de breedste zin des woords) daar ze anders gods woord niet verkondigt.
  Daar heb ik grote problemen mee. Wie ben ik om invulling te geven aan wat Gods wil? Hoe durf ik te weten wat Hij wil? Die verabsolutering van de “waarheid” vind ik verwerpelijk.

  Kritiek op de islam moet! Net zoals kritiek uiten op het christendom, democratie, etc.

  Hoe kan een geloof dat zichzelf superieur acht zo slecht met kritiek om gaan? Superioriteitsgevoel uit gebrekkig zelfvertrouwen?

  Ik wens je veel geluk, succes en sterkte!

  Beantwoorden
 • Nijhuis

  Wij christenen moeten eens stoppen aan de kant te gaan voor moslims. Ik vertik het. Ze hebben respect voor ons te hebben. Overal in de islamitische wereld hebben christenen het vreselijk moeilijk. Moslims kunnen in elk land met een christelijke meerderheid doen wat ze willen, maar omgekeerd niet.
  De fanatiekelingen zullen natuurlijk overal een ‘kleine’ minderheid zijn (iedere zgn deskundige blijft dit maar zeggen). Maar een paar procenten! Nou, een paar procenten van 1 miljoen zijn toch echt al snel tienduizenden mensen. Ook het voortdurende gepest van medechristenen door moslimse autoriteiten in -het zgn seculiere- Turkije is onvoorstelbaar. Of Algerije, Irak, Iran, Pakistan, brunei, Indonesie, Maleisie, kortom overal waar moslims een meerderheid hebben.
  Ik ben er van overtuigd, werkelijk overtuigd, dat als de rollen omgekeerd waren en u, mw Samuel, een moslima was, niet zo gereageerd had als bij Knevel. Een vrome moslim viert echt geen Pasen met ons mee. Christus is immers niet gekruizigd, zegt de koran…
  U hebt het publieke veld betreden en ik ben trots en zelfs ontroerd dat u steeds weer getuigd van uw en mijn christelijke geloof! Maar hoge bomen vangen veel (tegen)wind. Komt op! En, zoals Jezus ons leert: Vreest niet!

  Beantwoorden
  • Ben

   “Wij christenen moeten eens stoppen aan de kant te gaan voor moslims.” — Dan ben ik maar al te blij dat ik geen ‘Christen’ ben. Dat bespaart mij de pretentie om Eloh(im) tegen Allah uit te spelen (in de naam van ‘Jezus’). En respect werkt sowieso niet op basis van “ik ga niet aan de kant voor jou”. Het werkt op basis van afstand doen van dergelijke voorkeursposities.

   Beantwoorden
 • Selfet Köse

  Beste Monique,
  Hier ook iemand die jouw bijzonder inspirerende oproep omarmt. Daar spraak liefde. Heel veel liefde terug.
  Hartelijke groet,
  Selfet

  Beantwoorden
 • Martijn Busink

  Zet ‘m op Monique, ik was erg geroerd door je oproep in K&vdB. Dat gevlooi naar een religieuze duiding van alle conflicten op de wereld is een van m’n grootste ergernissen, samen met de eindeloze exploitatie van ‘ethnische spanningen’ voor (geo-)politieke doeleinden. Dat gif wordt alleen uitgeroeid met acties als de jouwe.

  Beantwoorden
 • WHK

  Dank voor blog en KvdB uitzending, nuttige verduidelijking. Ik bewonder wat je doet, ga zo door, Zou je 2 suggesties willen meegeven:
  1) houd je eigen doel en koers scherp voor ogen en houd de balans goed tussen dat doel bereiken en reageren op alle commentaar, reacties,kritiek, etc vooral als die nagatief is. Risico van te veel terug terug-reageren, is dat je niet veel verder komt, en dat lijkt me dat de intentie/kwaliteit van die kritiek dat niet verdient.
  2) Bekijk de situatie in Egpye ook eens vanuit een perspectief van economische belangen (follow-the-money), Mijn indruk is dat dan ook een aantal zaken duidelijker zullen worden.

  Beantwoorden
 • puk

  Ik dacht monique samuel eindelijk eens eentje die zich met politiek bezig houdt aardig is en zoooooooo lekker! daar zou ik wel een avondje me willen doorbrengen. Blijkt je lesbisch. Lees ik verder…o nee ook nog christen. De mens zit toch anders in elkaar dan je in eerste instantie denkt. Doe je ook nog aan sm ofzo haha ja?????

  Beantwoorden
 • Bernard Lucas

  beste Monique,

  Ik heb bewondering voor je moed en openhartigheid. Ik vind wel dat je wel eens te snel reageert maar dat is je temperament. Je zou beter overkomen als je bedachtzamer spreekt.
  Ik heb twee opmerkingen over je blog: je brengt een tegenstelling aan in je spreken als mens en als christen wanneer je spreekt over het geweld. Dat kan in mijn ogen niet.
  Mijn tweede opmerking is dat je een diepe afkeer hebt van leger en politie. Ook dit is tegenstrijdig want in dat datzelfde leger en politie zitten ook gewoon mensen, die doen wathun baas zegt. Wanneer je oprecht beweert de vrede te zoeken met moslims dan geldt dat natuurlijk ook voor leger en politie. Ik denk daarom dat je alleen afkeer van geweld kunt laten zien of dat nu in fysieke of verbale zin is.
  Naar mijn idee zijn er heel veel vredelievende moslims maar zit in de boodschap van de Koran veel agressie gericht tegen de ongelovigen en de ondergeschikte positie van vrouwen. Ik lees in de Koran niet de allesoverstijgende Liefde die jij uitdraagt!
  hartelijke groet
  Bernard

  Beantwoorden
 • Abd el latif

  Beste Monique

  Wat je deed bij KvB is alleen Moedig.
  Je sprak het vrije woord van de merendeel Egyptenaren op straat die dezelfde mening delen als jij. niet meer niet minder. Mensen in het westen denken dat na de verkiezing alles koek en ei was in Egypte en democratie zijn weg gevonden heeft. maar het land holde achteruit in een korte tijd.

  Vriendjes politiek was er orde van de dag, functies werden verdeelt niet op capaciteit van persoon, maar politiek partij achtergrond.

  Het land raakte in crisis wegen incapabel mensen op posities en hun beslissingen.
  Daarom leidt het Egyptische volk onder, door dagelijks tekortkomingen in het land.
  (niet gesproken over diplomatiek blunders laatste tijd)

  Mensen gingen de straat op omdat ze het zat zijn van wanbestuur.
  Het enige wat kon gebeuren is dat het leger ingreep namen het volk, en gelijk het bestuur overdraagt aan interim regering. lijkt mijn dat het leger dit keer open kaart speelt en democratie zijn glans weer terug krijgt in Egypte. we wachten af.

  Wat Monique verteld over vasten met moslim en christen in Egypte is waar.
  want met Pasen in Egypte vieren de moslims mee in plaats van gekleurde eieren, eten ze daar Ringga (makreel) in heel het land. dus van haat en nijd tussen de normale bevolking is er niet. discriminatie zal je altijd wel vinden maar niet zo overheersend (waarheid)
  .
  Voor de tegenstanders van de vrije mening MB is een politieke partij geen geloofsovertuiging.
  Mb gebruikt geloof achtergrond meer niet der rest is old school MACHT/GELD.
  De MB maakt mij niet meer of minder moslim als ik hun niet steun.Het geloof word er niet beter op zie Iran, maar een vrije keuze als je hun aanhangt.
  als Monique kritiek op MB heeft is dat geen belediging op het geloof maar op politiek bestuur.

  ik hoop echt dat Egypte met verschillende etnische achtergronden vertegenwoordig wordt in het politiek zodat het een weerspiegeling wordt van het volk. dat ontbrak afgelopen 50 jaar.
  Iedereen is welkom gezamenlijk ook de MB maar niet alleen regeren .

  Mensen als Monique vind ik moedig van ze had ook kunnen zwijgen en denken het is ver van mijn bed show.

  Geloof me mensen Monique situatie is zeer gevoelig in Egyptisch kringen “geloof/geaardheid”
  Daar moet je echt Dapper voor zijn, het is niet dezelfde kast waar iedereen uit komt***. Egyptische kast net IKEA ingewikkeld en frustrerend ,de sociale druk is erg enorm in Egypte.
  ***(niet ten nadelen van andere Homoseksuelen bedoeld)

  Dapper dat ze is, op tv laat ze niet uit het veld slaan door sarcasme van de presentator.
  Verteld ze haar verhaal/Mening met passie, Vasten Gebeuren zeker geen knieval maar een teken van respect en duidelijkheid die je afgeeft, siert je als mens en gelovige

  Als Egyptenaar ben ik trost op je en respect voor je dapperheid. je toont zeker geen zwakte.
  Mensen die je bedreigen is een teken van zwakte van hun, in mening verschillen.

  Ik wens je geluk in de liefde en rust in je leven.
  Ik bid/ hoop dat God je zicht behoud voor je eerlijke hart.

  Mijn mening

  Abd el latif

  Beantwoorden
 • Wilhelm

  Dank voor blog en KvdB uitzending, nuttige verduidelijking. ‘Mozaic van de Revolutie’ met plezier en herkenning (woon/erk zefl al 15 jaar in Midden Oosten) gelezen. Ik zou je 2 suggesties willen meegeven:
  1) houd je eigen doel en koers scherp voor ogen en houd de balans goed tussen dat doel bereiken en reageren op alle commentaar, reacties,kritiek, etc vooral als die nagatief is. Risico van te veel terug terug-reageren, is dat je niet veel verder komt, en dat lijkt me dat de intentie/kwaliteit van die kritiek dat niet verdient.
  2) Bekijk de situatie in Egypte (en de regio) ook eens vanuit een perspectief van economische belangen (follow-the-money), ipv politieke en ideologische aspecten. Mijn indruk is dat je die lens ook nodig hebt om de regio te begrijpen en dat dan meerdere zaken duidelijker zullen worden.

  Beantwoorden
 • Karl Popper

  Ik vind dat mensen heel ver mogen gaan met het bespotten en bekritiseren van wat voor religie en/of ideologie dan ook, zeker als daar een bepaalde onderbouwing aan wordt gegeven en het niet alleen maar schelden is of expressie van haat. Waarnaast juist het toepassen van geweld negatief uitwerkt op de betreffende dader en op de religie en/of ideologie die door die dader wordt aangehangen. Het verschil tussen beschaving en barbarij is het verschil tussen goede argumenten en geweld, waarbij goede argumenten vaak ontleend zijn aan wetenschappelijk onderzoek en niet aan fictie noch wensdenken.

  Beantwoorden

Geef een reactie